Nadal, Llach, Cabré, Monsó i l’avi de cent anys, els més venuts

  • El nou compte de Twitter de VilaWeb Lletres ofereix una tweet-crònica de la jornada literària

VilaWeb
Redacció
23.04.2012 - 17:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, ‘Quan érem feliços’ de Rafel Nadal, ‘Memòria d’uns ulls pintats’ de Lluís Llach, ‘Jo confesso’ de Jaume Cabré, ‘La dona veloç’ d’Imma Monsó, entre els més venuts de Sant Jordi segons el gremi de Llibreters de Catalunya. El gremi fa un balanç positiu d’aquest Sant Jordi tant pel que fa a les vendes com a la participació de públic, segons les dades obtingudes fins a les tres de la tarda. ‘A falta d’un balanç final, la sensació és que ha tornat a participar molta gent i que la dinàmica de vendes ha estat bona’, segons el president del gremi, Antoni Daura. Això fa pensar que s’igualarà i possiblement se superaran els 17 milions d’euros de facturació de l’any passat.

Ha estat un matí intens que el nou compte de Twitter del canal VilaWeb Lletres ha relatat a través d’una tweet-crònica que podeu llegir tot seguit. La jornada literària d’avui, piulet a piulet.

L’any passat va ser un any difícil, sobretot perquè Sant Jordi va caure en dissabte de Setmana Santa. Enguany la jornada ha caigut en un dilluns laborable, amb un temps agradable, amb núvols que a primera hora del matí feien pensar en ruixats, però amb el sol que s’ha imposat al migdia.

Segons el Gremi de llibreters, ‘l’absència d’un clar «best-seller», tot i la presència
d’alguns títols favorits en la travessa dels més venuts, ha portat a una major diversificació de les compres d’uns lectors que s’han decantat majoritàriament per la narrativa, juntament amb els títols infantils i juvenils. Seguint la tònica dels darrers Sant Jordi, el llibre en català, amb moltes novetats editorials al mercat d’un planter d’autors novells i consolidats, ha tornat a tenir un nivell de demanda destacable.’

La llista de més venuts:

Ficció català:
1- ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’ (La Campana), de Jonas Jonasson
2- ‘Quan érem feliços’ (Destino), de Rafel Nadal*
3- ‘Memòria d’uns ulls pintats’ (Empúries), de Lluís Llach
4- ‘Jo confesso’ (Proa), de Jaume Cabré
5- ‘La dona veloç’ (Planeta), d’Imma Monsó

No ficció català:
1- ‘Memòries III: de la bonança a un repte nou (1993-2011)’ (Proa), de Jordi Pujol
2- ‘El menjar de la família’ (La Magrana), de Ferran Adrià
3- ‘Viatge a l’optimisme’ (Destino), d’Eduard Punset
4- ‘Fago’ (La Campana), de Carles Porta
5- ‘Diguem prou!’ (Angle), d’Arcadi Oliveres

Mediàtics:
1- ‘APM? El circ de la tele’ (Ara llibres), més d’un autor
2- ‘El llibre de jocs de Crackovia’ (Columna), més d’un autors
3- ‘En directe’ (Rosa dels vents), de Josep Cuní i Pilar Rahola

Llibres infantils i juvenils català:
1- ‘Stilton: El llibre i la rosa’ (Estrella Polar), de Geronimo Stilton
2- ‘Una rosa per a… pintar’ (Susaeta), més d’un autor
3- ‘El meu primer llibre de Sant Jordi’ (Estrella Polar), més d’un autor
4- ‘Londres 2012’ (Ediciones B), de Francisco Ibáñez
5- ‘Stilton: El secret del coratge’ (Estrella Polar), de Geronimo Stilton

El cas de quatre llibreries

Amb anterioritat als resultats del Gremi de llibreters, VilaWeb ja haparlat amb diversos llibreters del país que ens han explicat quin és l’ambient de la diada i també ens han donat dades dels llibres més venuts:

L’Imma Bellafont, de la llibreria la Tralla de Vic destaca que des d’abans de la crisi que no hi havia tanta gent comprant llibres. ‘Això és a rebentar, pleníssim!’, diu. Aquí també Jonas Jonasson ha fet furor amb ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’. La resta de llibres més venuts han estat: ‘Jo confesso’, de Jaume Cabré; ‘Quan érem feliços’, de Rafael Nadal; ‘Memòria d’uns ulls pintats’, de Lluís Llach; ‘Simiocràcia’, d’Aleix Saló; ‘Memòries’, de Jordi Pujol; i ‘La dona veloç’, de la Imma Monsó.

‘Es ven de forma constant i tranquil·la, sense eufòries’, diu Guillem Terribas, de la Llibreria 22 de Girona. ‘Si continua així serà un dia fantàstic, molt agradable’. Terribas apunta, com a anècdota, que els llibreters porten tot el dia mirant el cel, que amenaça de ploure.    

Els més venuts a la Llibreria 22 han estat: ‘Quan érem felicos’, de Rafael Nadal; ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, de Jonas Jonasson; ‘Crim de sang’, de Sebastià Alzamora; ‘La dona veloç’, de la Imma Monsó; i ‘Memòria d’uns ulls pintats’, de Lluís Llach.

A la llibreria la Gralla de Granollers diuen que aquest és un any normal, i per tant, millor que el passat, que va caure en setmana santa i va ser fluix. Aquí els més venuts han estat: ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, de Jonas Jonasson; ‘Crim de sang’, de Sebastià Alzamora; ‘Les hores llunyanes’, de Kate Morton; ‘Quan érem felicos’, de Rafael Nadal; i ‘Presoner del cel’, de Carlos Ruiz Zafón.

La Rosa Cubeles de la Llibreria La 2 de Viladrich, de Tortosa, destaca també el bon ambient de tot el dia. A La 2 de Viladrich hi hagut molta expectació pels autors locals, i això també es fa notar amb el més venut, ‘La vida tortosina (1939-1979)’, de Quimo Panisello. La resta de més venuts, a molta distància, són: ‘La senyora Avinyó’, Francesa Aliern; ‘Del bon humor tortosí’, de Joan Moreira; ‘Jo confesso’, de Jaume Cabré; ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, de Jonas Jonasson; ‘El mercader’, de Coia Valls; i ‘El mas de la Franqueta’, de Vicent Pellicer.

El matí de Sant Jordi és marcat pel tradicional esmorzar d’escriptors i editors a l’Hotel Regida de Barcelona. Una estona abans, els premiats Sebastià Alzamora, Imma Monsó i Rafel Nadal s’han trobat a la Farga, tot tres han coincidit a destacar com n’és, d’especial, la diada de Sant Jordi. Després d’un esmorzar atapeït de protagonistes del món de la literatura i la cultura, els escriptors s’han dirigit a signar llibres pel centre de la ciutat, on hi ha llargues cues a les parades de signatures de llibres (vídeo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any