Raimon: ‘Hi ha llibres que et canvien la vida i la manera de moure’t en el món’

  • El cantant fa el pregó de Sant Jordi al Consell de Cent de Barcelona

VilaWeb
Redacció
20.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Raimon féu ahir el tradicional pregó de Sant Jordi al Saló de Cent de Barcelona, consistent en una conversa amb el director de VilaWeb, Vicent Partal, sobre llibres i escriptors, sobre poesia i música, sobre Barcelona i el País Valencià.

Un dels cantants que més ha prestat la veu als poetes. Raimon va dir, entre més coses: ‘Sense Ausiàs March, Fuster i Espriu, segurament que no m’hauria dedicat a cantar’. I va recalcar: ‘Llegint Ausiàs March a la Universitat de València em vaig adonar que aquella llengua que jo parlava era una llengua culta i això va ser clau.’

Els llibres sempre han estat part de la vida del cantant xativí, que llegeix amb passió: ‘La meua relació amb el llibre ha estat fortíssima, en tot moment’; a més,’hi ha llibres que et canvien la vida i la manera de moure’t en el món’.

A banda musicar poetes clàssics valencians, Salvador Espriu, Pere Quart…, les cançons escrites per ell beuen sovint dels llibres. Tal fou el cas, poc conegut, de ‘Diguem No’, sorgit de la lectura de ‘L’home revoltat’ d’Albert Camus. ‘Al principi del llibre s’hi diu: “Qu’est-ce qu’un homme revolté? Un homme qui dit non”.’

Enguany fa cinquanta anys del primer recital de Raimon a Barcelona, i la ciutat també va entrar, naturalment, en la conversa. Raimon va manifestar que s’hi sentia acollit i apreciat; de fet, ‘no m’imagine sense Barcelona’, va dir.

I cinquanta anys fa també de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’, el llibre insígnia de Joan Fuster, amb què Edicions 62 es va estrenar. Entre Fuster i Raimon hi va haver una gran amistat i Raimon va fer tot un elogi del llibre ‘que mai no ha tingut les rèpliques que mereix’. I parlant de Salvador Espriu, de qui també fou molt amic, va comentar: ‘Cada vegada que llegeixes els escriptors que han estat amics teus és com si hi tingueres una conversa.’

En l’acte, hi van intervenir, així mateix, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el batlle de la ciutat, Xavier Trias. Ciurana va manifestar que Barcelona havia de continuar apostant pels llibres i exercir de ‘capital de la cultura catalana’. I va assenyalar com un fet significatiu que l’acte fos protagonitzat per dos valencians.

Quant al batlle, va recordar l’encert de la política de biblioteques, portada a terme durant dècades per la ciutat. De fet, són les Biblioteques de Barcelona  que organitzen el pregó.

VilaWebTV us oferirà el pregó íntegre el Dia de Sant Jordi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any