Reporters independents, doblement desemparats

  • Més enllà de les difícils condicions econòmiques, els freelance compten amb un suport relatiu per part del gremi i les institucions

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La figura del periodista independent està avui en dia més desprotegida respecte a la resta de membres d’aquesta professió. Però fins a quin punt? Existeixen associacions, sindicats o ONG’s que lluiten per aconseguir que el periodista freelance tingui les millors condicions possibles per exercir la seva feina. Algunes centren els seus esforços en vetllar per la defensa i el reconeixement de la feina del periodista, que troben el seu màxim exponent en la Federació Internacional de Periodistes o l’Associació de Periodistes Europeus. Altres busquen ajudar al periodista freelance a una millor promoció de la seva feina i fer-la més fàcil, tasca que realitza entre altres la Organització Internacional de Fotògrafs Freelance. Finalment, també n’hi ha que lluiten primordialment per la integritat física dels periodistes, com per exemple la ONG Reporters Sense Fronteres.

Reporters Sense Fronteres és una ONG fundada al 1985 que col·labora a nivell internacional amb els professionals del món del periodisme mitjançant tres vies. En primer lloc, fent treball d’investigació sobre els problemes que van sorgint en el món periodístic a nivell internacional; en segon lloc, realitza una feina de denúncia dels atemptats contra la llibertat de premsa i el propi periodista arreu del món; per últim, proveeix assegurances, equipament (cascs, armilles antibales, etc.) i telèfons d’emergència (actius les 24 hores) a tots aquells periodistes que cobreixen zones de conflicte i que es troben en unes condicions de seguretat precàries. Aquesta última línia d’actuació és una per les quals el periodista freelance surt més beneficiat. María Dolores Masana, expresidenta de la secció espanyola de RSF i actual membre de la junta directiva, explica el per què de la importància d’aquesta feina.

Òbviament, a nivell nacional i estatal també hi ha institucions reconegudes com el Col·legi de Periodistes de Catalunya o la Federación de Asociaciones de Periodistas de España, les quals tenen un paper rellevant per a la professió. Tot i això, la feina d’aquests ens en el marc del periodista independent és a dia d’avui poc concreta i podria precisar d’una revisió, segons es desprèn de les paraules de Llibert Ferri, membre del Col·legi de Periodistes i de la Comissió de Periodisme Solidari de la pròpia institució.

Malgrat tot, hi ha diverses organitzacions que realitzen també una tasca de promoció dels periodistes freelance, quelcom que es torna primordial per al seu èxit. Una d’aquestes empreses és Promopress, una organització nacional sense ànim de lucre que facilita la promoció de qualsevol periodista freelance, el qual simplement ha d’enviar una sèrie de dades sobre la seva activitat. La seva coordinadora, Natalia Kim, explica la importància d’aquesta tasca.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any