Experiències d’estiu ‘low cost’ al voltant del món

  • Camps de treball, 'au pair' o voluntariats de cooperació són opcions diferents per gaudir i aprendre durant les vacances

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversió, experiència i cost mínim. Trobar la barreja perfecta entre aquests tres conceptes no és sempre fàcil. Per aquest motiu, cada cop són més les persones que s’agreguen a la tendència d’agafar un avió a l’estiu i anar a descobrir món amb pocs recursos. Els plans de vacances ‘low cost’ que, actualment, gaudeixen d’un èxit més notori són tres: treballar com a ‘au pair’, assistir a un camp de treball o realitzar un voluntariat.

Camps de treball

Els que decideixin marxar per a realitzar feines en un camp de treball han de comptar amb moltes ganes de treballar i, sobretot, de compartir. Compartir la llar, compartir les feines i compartir cultures. La coordinadora del COCAT (Coordinadora d’organitzadors de camps de treball internacionals de Catalunya), Helena González, explica que als camps de treball “es pretén crear ambient de grup”. Tot i que de dilluns a divendres els treballadors estan ocupats amb les seves tasques, els organitzadors “poden proposar activitats extres com visites, excursions o tallers, o deixar temps lliure”, comenta González.

Durant l’estada, totes les persones conviuen amb voluntaris d’un gran nombre de països diferents. La coordinadora del COCAT creu que és important promoure els camps de treball “com una experiència enriquidora que permet aprendre, conèixer gent nova i diferent, i entendre la diversitat cultural; al mateix temps que suposa un benefici per a l’indret visitat”. González comenta que, a vegades, es tracta una activitat més social i, en altres ocasions, més de “picar pedra”, és a dir, de millorament o renovació d’un espai natural o urbanístic.

‘Au pair’

Una persona que marxi a fer d’’au pair’ a un país estranger, ha de tenir ganes d’introduir-se de ple en la cultura del lloc. La seva estada es basa en conviure amb una família, fer-se càrrec dels nens i ajudar-los a casa. D’acord amb la directora de l’empresa Au Pair Internacional, el principal objectiu de l’experiència és “aprendre l’idioma” i, per això, els destins més sol·licitats són el Regne Unit, França, Alemanya i Irlanda.

Les tasques que l’’au pair’ ha de dur a terme a la vivenda familiar és un aspecte que causa molta polèmica. Actualment, la col·locació dels ‘au pair’ a l’estranger està regulada per l’Acord Europeu sobre Emplaçament d’Au Pairs, disposició que limita els serveis específics al dia a dia de les feines familiars: netejar els plats, cuinar o cuidar els nens; però no dur a terme les feines pesades, com la bugaderia o netejar els vidres (art. 9). La directiva de l’empresa sentencia que “una ‘au pair’ no és una assistenta personal ja que, sinó, es tractaria d’un treball amb contracte”.

La gerent de l’agència afirma que l’’au pair’ treballa un màxim de cinc hores diàries i lliura els diumenges. A més, “moltes famílies concedeixen almenys un cap de setmana complet lliure al mes i, altres, els ho permeten tots els caps de setmana”. La setmanada que puguin rebre els ‘au pairs’ varia en funció del país i de la normativa vigent, però la directora d’Au Pair Internacional explica que “acostuma a ser d’uns 80 o 90 euros setmanals.”

La majoria de persones que es desplacen a l’estranger per a fer d’’au pairs’ acostumen a ser noies. La directora de l’empresa ho corrobora: “generalment, són els pares els que no volen nois”. Excepcionalment, algunes famílies demanden nois monitors o esportistes “perquè els seus fills prefereixen les activitats físiques”, assegura la gerent.

Voluntariat

La tercera alternativa per passar un estiu diferent té les seves bases en les ganes d’ajudar els que més ho necessiten. El voluntariat és l’opció apropiada per aquells que busquen autorealització i una experiència que els ajudi a créixer personalment.

Una de les principals plataformes a nivell internacional és l’AIESEC, una organització destinada i gestionada per joves sense ànim de lucre. Està present a 110 països, compta amb més de 60.000 membres i ha estat reconeguda per l’ONU. Des de l’organització promocionen el Global Comunity Development Programme, unes pràctiques de voluntariat dissenyades amb l’objectiu de fomentar la interacció entre els joves i crear un impacte positiu en la societat local, respectant-ne sempre el seu caràcter.

Segons el President del Comitè d’AIESEC, Iván Sánchez, aquesta interacció “és el pilar de la seva forma d’actuació”. Sánchez posa èmfasi en el fet que, des de l’Associació pretenen “ensenyar a fer servir la canya enlloc de donar el peix”.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any