Sant Jordi a la xarxa

  • Les xarxes socials animen l'ambient de Sant Jordi i difonen les novetats literàries · Resultats de 'La llança de Sant Jordi'

VilaWeb
M.S.
19.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La festa de Sant Jordi és, per antonomàsia, una festa col·lectiva, de carrer, del llibre regal. Això fa que els llibres electrònics hi tinguin poc pes, ara com ara. Hi ha excepcions, és clar, com el regal que fa la revista Núvol als seus lectors: el relat de Toni Sala, ‘El cotxe’. Ara, la xarxa sí que és un recurs per a publicitar les novetats literàries: hi ha molts llibres que corren per Facebook; però les possibilitats de la xarxa són més grans; ho demostren propostes d’èxit com ‘La llança de Sant Jordi‘ d’Òmnium Cultural i el club de lectura Què llegeixes?, que demana: ‘Recordes quin llibre et va fer lector?’ També sorgeixen iniciatives que fan propostes originals i participatives via Twitter. Dos exemples: el concurs del Grup 62 #elfinalperfecte d’un relat inacabat de Pere Calders; i el projecte de l’empresa Moritz i el verbívor Màrius Serra d’escriure un relat coral de la llegenda de Sant Jordi, sota l’etiqueta #7deStJorditZ.

La llança apunta

Ahir Òmnium Cultural va celebrar la Festa de la Llança i féu conèixer els llibres més votats pels participants (3.271) en el projecte ‘La llança de Sant Jordi’. Òmnium, amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya, demanava: ‘Quin llibre regalaràs per Sant Jordi?’ i ‘Quina és, per tu, la millor coberta?’

Resultats:

Ficció: ‘Crim de sang’ de Sebastià Alzamora (Proa), ‘La gatera’ de Muriel Villanueva (Ara Llibres), ‘Memòria d’uns ulls pintats’ de Lluís Llach (Empúries), ‘Quan érem feliços’ de Rafel Nadal (Destino) i ‘Un tros de cel’ d’Isabel-Clara Simó (Bromera).

No-ficció: ‘El meu amor sikh’ d’Elisabet Pedrosa (Ara Llibres), ‘Fukushima. Crònica d’un tsunami nuclear’ de Lluís Caelles i Sergi Vicente (Viena), ‘Les 1001 fantasies més eròtiques de la història’ de Roser Amills (Cossetània), ‘Més enllà de les estrelles’ de Gerard Quintana (Rosa dels Vents) i ‘Tribut de sorra i fulles a Miquel Martí i Pol’ d’Àlex Carmona i M. Dolça Manubens (Mediterrània).

Infantil i juvenil: ‘La Tina al Denali’ d’Araceli Segarra (Alpina), ‘El submarí perdut’ de Lluís Llort i Oriol Malet (Barcanova) i ‘Xamae’ de Susanna Peix i Romina Martí (Publicacions de l’Abadia de Montserrat).

Què t’ha fet lector?

El QL?, la comunitat de més d’onze mil cinc-cents lectors en xarxa, proposa: ‘Volem construir la gran biblioteca per als futurs joves lectors. Per això demanem que ens recomanis aquell llibre que va despertar el lector que portes a dins i que potser despertarà els futurs lectors que el llegiran amb emoció renovada. I, a més, pel fet de participar-hi, entraràs en el sorteig d’una tassa literària molt especial! El que es llegeix amb plaer es recomana amb passió!’

A més de participar-hi, els lectors descobriran, per exemple, que ‘Mecanoscrit del segon origen’ de Manuel de Pedrolo va convertir en lectors el conseller de Cultura Ferran Mascarell, l’economista Xavier Sala Martín i la cuinera Ada Parellada.

140 caràcters donen molt de joc

#7deStJorditZ proposa als usuaris de Twitter que construeixin una història sobre la llegenda de Sant Jordi. Màrius Serra és l’escriptor encarregat de seleccionar les millors piulades i qui ha escrit els primers mots del relat: ‘El cavaller va arribar al Dragòdrom abans d’hora. Estava espantat, però pensava queixar-se dels canvis que patia la seva festa.’ A partir d’aquí els lectors han anat continuant el relat. De moment, Màrius Serra ja ha seleccionat cinc piulades més (vegeu-les totes).

I el Grup 62 ha proposat #elfinalperfecte per a un relat inacabat de Pere Calders: ‘Un dia, només per provar què passava, amb un esperit arrauxat d’aventura, vaig travessar un carrer amb el semàfor en vermell. No ho aconsellaria pas a ningú! No tan sols em van atropellar dos vehicles alhora, sinó que vaig haver d’aguantar uns insults d’aquells que deixen tota la família en entredit. Ara, amb la lliçó apresa…’ (Pere Calders, ‘Per si algú m’escolta’, dins ‘L’honor a la deriva’; Barcelona, Edicions 62, 1992); reproduït a Pere Calders, ‘Tots els contes’ (Barcelona, labutxaca/Edicions 62, 2011, p. 983). Les propostes de final perfecte s’han de piular sota l’etiqueta #elfinalperfecte. Divendres es farà públic el resultat del concurs i, per tant, el final seleccionat pel grup editorial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any