La descoberta i conquesta d’Amèrica

  • 50 mapes i documents dels segles XV-XVIII demostren la participació catalana

VilaWeb
Redacció
15.04.2012 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les quatre barres a les naus que solquen els mars d’Amèrica i escuts d’armes catalans que il·lustren la nova cartografia de l’època són alguns dels arguments que han permès anar demostrant que hi havia mariners, militars, frares i nobles catalans en aquesta aventura. Aquesta documentació gràfica, que Jordi Bilbeny ha utilitzat en la recerca d’aquesta catalanitat i en la denuncia de la censura que va existir, ara s’ha compilada en el llibre Descoberta i conquesta catalana d’Amèrica” que Enric Guillot acabada de publicar amb interessants elements gràfics que reforcen aquests plantejaments.

L’augment de fons bibliogràfics i documentals a Internet permet l’accés a materials que eren de difícils consulta, per motius de seguretat o, senzillament, distància física dels qui volien accedir-hi. La recerca per Internet és ara un punt de partida bàsic de qualsevol treball i així, mig per casualitat, va començar el treball d’Enric Guillot: “navegant per la xarxa, vaig trobar un mapa antic amb una senyera catalana sobre el continent americà. El mapa anava acompanyat del següent text explicatiu: Mapa de l’Atlàntic Nord, cartografia portuguesa del segle XVI”. Amb aquestes paraules explica l’inici de la seva recerca que, sis anys després, ha cristal·litzat , amb el llibre “Descoberta i conquesta catalana d’Amèrica” (ISBN: 978-84-938910-3-9) en edició trilingüe. Es tracta d’una edició d’alta qüalitat i que permet veure perfectament els detalls que es volen destacar i motu de la recerca.

El llibre recull nombroses aspectes gràfics, plasmats a mapes i altres il·lustracions en documents de l’inici de la descoberta d’Amèrica i on de manera reiterada hi ha elements catalans que confirmen aquesta presència. Mentre altres treballs s’han centrat en elements històrics més formals com poden ser actes o documents escrits en aquest cas les proves són a més de 50 mapes i portolans dels segles XV-XVIII dipositats a fons museístics d’arreu del món. El llibre recull aquestes evidències i les acompanya  d’altres proves que contribueixen a corroborar els fets, com ara banderes, escuts d’armes, reproducció de registres i gravats de l’època.

L’arenyenc Jordi Bilbeny, referència en la matèria, i precursor en la línia d’estudi que tracta el llibre, assegura que “Enric Guillot ha esdevingut el màxim expert actual en la història gràfica de la descoberta catalana del món. De l’expansió nàutica catalana per les mars i les terres del planeta”. El mateix Bilbeny en el pròleg del llibre diu que aquest llibre “n’és la mostra més evident”.

El llibre porta el sostitol “una història reescrita pels castellas” d’acord a les teories que ha elaborat Jordi Bilbeny i, altres autors, que més enllà de la presència catalans en les descobertes i l’expansió d’ultramar va haver-hi un intent sistemàtic de la corona i els poders de Castella per amagar aquesta realitat. En aquest sentit hi ha una desaparició sistemàtica d’elements catalans que a través del treball d’Enric Guillot es posen en evidència.

Fa unes setmanes, un altre arenyenc, en Manel Capdevila, va fer una presentació al Centre Comarcal Lleidatà aportant proves documentals de la participació catalana a la descoberta d’Austràlia. L’Institut Nova Història s’ha fet ressó de les d’aquest aportacions en aquest article.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any