PSC, ICV, ERC i SI demanen de revisar el material antiavalots dels mossos

  • El govern basc restringirà l'ús de les bales de goma el 2013

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del PSC a la comissió d’Interior del parlament, Joaquim Llena; el portaveu d’ICV-EUiA, Jaume Bosch; el d’ERC, Oriol Amorós i el de SI, Alfons López Tena, han demanat de constituir al parlament una comissió d’estudi sobre el material que fan servir els mossos d’esquadra a les manifestacions. Volen revisar la utilització de bales de goma i de gasos lacrimògens i dels altres mitjans antiavalots; també volen estudiar les noves mesures que vol aplicar Interior.

El govern basc restringirà l’ús de bales de goma

La petició coincideix amb l’anunci que féu ahir el conseller d’Interior basc, Rodolfo Ares. En una compareixença al parlament per a donar explicacions sobre la mort d’Iñigo Cabacas, va dir que l’ertzaintza no faria servir bales de goma a partir de l’1 de gener del 2013, que és quan la policia ja disposarà de nous materials antiavalots i els agents s’hauran format.

Ara, la prohibició no serà total, perquè les unitats especialitzades, és a dir, la brigada mòbil i la brigada de reforç, encara en podran fer servir ‘en ocasions excepcionals’. Fet i fet, doncs, aquesta restricció  afectarà uns 6.000 agents dels 8.000 que formen la policia basca.

El número d’identificació, visible des de l’1 de juny

Una altra de les mesures anunciades per Ares és que des de l’1 de juny d’enguany tots els agents portaran visible el número d’identificació.

El conseller va assumir la ‘responsabilitat política dels fets’ (l’escomesa de la policia basca arran dels aldarulls de després del partit Athletic – Schalke 04 de l’Europa League, en què una bala de goma va matar Cabacas) i va prometre una investigació rigorosa per a aclarir-los i, si calia, per a depurar responsabilitats’. Quant a l’actuació de dijous a Bilbao, es farà un expedient intern per a determinar si es va ‘ajustar als procediments establerts’. 

El debat sobre les bales de goma és molt viu, últimament, a casa nostra, sobretot arran de les lesions infligides pels mossos als manifestants el dia de la vaga general del 29 de març.

Notícies relacionades:

Facebook censura una foto del ferit a l’ull per bala de goma dels mossos

L’Angelo no recuperarà l’ull, però volem que demanin perdó


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any