Llibres de cuina i derivats, una bona opció per Sant Jordi

  • Us oferim una selecció d'algunes de les novetats literàries vinculades a la gastronomia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
09.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Us proposem una selecció de llibres vinculats a la cuina i al menjar, tan variats i atractius com la nova proposta d’Isma Prados, ‘icook‘; l’exitós llibre de Ferran Adrià sobre els menús dels treballadors d’elBulli, ‘El menjar de la família‘, que ara ja es pot comprar en català; les postres més exquisides des de la tradició que recull la cuinera Assumpta Miralpeix, ‘Les nostres postres‘; la cuina romana més literària de ‘Fogons de Tàrraco‘; les receptes per a pares i fills de ‘La Filomena llaminera‘…  I la sorpresa de la temporada: la primera novel·la d’Ada Parellada amb títol i argument culinari, ‘Sal de vainilla‘.

Ferran Adrià, ‘El menjar de la família (La Magrana)
El llibre exposa què menjava i com s’organitzava l’equip d’elBulli. S’hi contenen trenta-un menús, basats en més de noranta plats de cuina tradicional i aptes per a qualsevol butxaca. Amb consells per a l’estalvi, formes d’organitzar-se a la cuina, i tota la informació de què i com menjaven els treballadors del restaurant més important de la dècada. Explica Ferran Adrià: ‘Aquest volum neix d’una reflexió: fins els anys setanta, més o menys, la cuina de restaurant no havia de dialogar amb la cuina familiar, perquè les mestresses de casa cuinaven tan bé o més que els cuiners professionals. Però amb la incorporació de la dona al mercat laboral, les coses comencen a canviar. Cada vegada tenim més poc temps per a cuinar i això imposa una nova manera de dialogar. Alhora, calia aportar uns plats que fossin barats, perquè  la gent no es pot gastar gaires diners cada dia. La majoria guanya mil euros, mil cinc-cents o dos mil el mes. Per tant, ens situem en un nou discurs de la cuina a partir del temps i dels diners. A mi, no em tocava fer aquest discurs, però em vaig adonar que a l’hora de fer la cuina del personal d’elBulli treballàvem amb aquestes variables.’

Isma Prados, ‘iCook’ (Columna). Fotografies Oriol Aleu
Nou volum divulgatiu del món de la cuina i l’alimentació d’Isma Prados. Aquest llibre no va dirigit als solters sinó que proposa un manual de cuina per a emancipats. Dues són les claus que determinen el llibre: la primera, que es defineix com un manual per a l’alimentació moderna. L’altre, que parteix de zero. ‘iCook’ és un llibre per a lectors amb poc temps per a cuinar, que no han cuinat gaire fins ara, però que tenen ganes de ficar-se a la cuina i saber el que mengen. Isma Prados ofereix un recorregut per tot el procés culinari: uns coneixements bàsics sobre les famílies d’aliments, la llista de la compra, el veritables productes estrella del supermercat, la manera de conservar una única compra setmanal, i quaranta models de menús per cuinar en menys de 20 minuts. I tot això sense oblidar un munt d’informacions útils perquè el lector se senti còmode a la cuina, en un espai ordenat i sabent utilitzar els estris més habituals, i les tècniques de cocció pensades per alterar mínimament els nutrients dels aliments i cuinar menús complets en menys de vint-i-cinc minuts.

Assumpta Miralpeix, ‘Les nostres postres’ (Base). Fotografies Jordi Vidal.
Assumpta Miralpeix és una cuinera amb més de quinze anys a l’esquena, donant classes de cuina i publicant llibres de receptes tradicionals i també especialitzats en col·lectius que tenen diabetis, hipertensió, colesterol… També ha escrit sobre cuina d’ara i cuina per a infants. En aquesta ocasió s’ha submergit en el món de les postres tradicionals, amb unes receptes explicades de manera sintètica i molt útil, on hi ha la informació justa sense caure en la retòrica. Miralpeix aplega cent setanta-sis receptes de postres que van des de les més tradicionals i festives com els bunyols d’Empordà, els panellets, les mones i els tortells de reis, als carquinyolis, el bisbalenc, els pets de monja i les teules; per continuar amb tot tipus de cremes i flams, dolços de fruita, ‘brownies’ i galetes, magdalenes, trufes, coques, pastissos, tartes i tortells.

Ada Parellada, ‘Sal i vainilla’ (Planeta)
La cuinera Ada Parellada (Granollers, 1967), filla de la Fonda Europa, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona, popular pel seu tarannà i les seves intervencions en televisió, ha debutat en el món de la ficció amb ‘Sal de vainilla’. La novel·la es desenvolupa entre els fogons del restaurant Antic Món, que regenta l’Àlex, un cuiner amb talent però que viu una època difíci, en la qual la crisi sentimental també l’afecta en la creació sensorial. ‘Antic Món’ és un restaurant ple d’excentricitats. La més remarcable, que no cuina cap dels aliments que provenen del ‘Nou món’: ni patata, ni tomàquet ni res que sigui originari d’Amèrica. Tanmateix, la tossuderia li comença a anar de baixa quan coneix l’Anette i accedeix a cuinar amb vainilla, que prové dels asteques precolombins. L’Anette és una cuinera canadenca que entra a treballar al ‘Vell Món’, jove i plena d’idees serà determinant per revifar el restaurant i la vessant sentimental de l’Àlex.

Xulio Ricardo Trigo i Coia Valls, ‘Fogons de Tàrraco’ (Cossetània)
El llibre ofereix un panorama dels menjars que es podien trobar a taula els personatges de la novel·la ‘El somni de Tàrraco’, obra de X.R. Trigo, adaptats als costums actuals. I és així, a partir dels personatges de la novel·la i les seves característiques que s’ordena aquest volum gastronòmic, ‘Fogons de Tàrraco’. Després d’una introducció sobre el menjar i sobretot sobre el beure en l’època romana, el llibre s’estructura a partir d’alguns personatges del llibre i d’alguns dels plats que serien susceptibles de menjar.  El receptari és ben variat: Bledes amb panses, pastissets de figues, albercocs picants, caragols a la cassola, cards amb ous durs, cassola d’ortigues de mar, puré d’enciam i cebes, menjar blanc… A més, el llibre es tanca amb deu plats del menú de cuina romana que ofereix avui el restaurant Còcvla de Tarragona.

Josefina Llargués, ‘La Filomena llaminera’ (Cossetània)
Receptes pensades per a pares i fills per a una dieta sana i equilibrada, les més sanes i llamineres de la Filomena. Es tracta del segon llibre de la sèrie que publica l’autora. Es va estrenar amb ‘La Filomena els fogons remena’. Les il·lustracions són d’Amadeu Casas i ‘La Filomena llaminera’ conté un pròleg de Quico Pi de la Serra, que defensa la dita ‘som el que mengem’. Josefina Llargués adverteix que no es tracta d’un llibre infantil sinó d’un llibre pensat per compartir pares i fills , que a més de les receptes conté un seguit d’informacions adreçades als pares.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any