El president de Guatemala proposa regular el consum de totes les drogues

  • Otto Pérez, ex-responsable de l'operatiu anti-droga del país, creu que regulant el consum de forma tan intensa com es fa amb el tabac la violència desapareixeria

VilaWeb
Redacció
08.04.2012 - 19:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Guatemala, el general Otto Pérez, ha proposat a la comunitat internacional ‘la legalització de totes les drogues’. En un Crida a la Despenalització publicada a The Guardian Pérez defensa que la lluita contra la droga duta a terme pels estats no serveix i que en canvi legalitzar-les acabaria amb la violència que va associada al seu tràfic. Pérez raona des de la seva experiència personal, ja que va ser el cap de l’operatiu conjunt internacional contra la droga a Guatemala.

L’ex-general, que va guanyar les eleccions fa tres mesos explica que ell va capturar el capo mexicà ‘Chapo Guzman’ però que aquest va escapar assombrosament d’una presó d’alta seguretat i avui és un dels homes més rics del món, segons Forbes. Des d’aquesta experiència Pérez descriu com durant dècades s’han capturat caps i desmantellat grups de traficants arreu Amèrica però això no ha aturat ni ha fet minvar ni el consum ni el tràfic d’estupefaents.

Pérez no proposa la liberatizació absoluta del consum de droga, que diu que seria una barbaritat, però sí que afirma que una regulació del consum de droga tan estricta com la que hi ha amb el consum de tabac evitaria els mals associats als narcòtics i deixaria sense efecte les xarxes de distribució, que són les responsables de la major part dels crims que hi ha a Amèrica. 

El president de Guatemala pensa portar aquest debat a la pròxima Cimera Lationamericana, que es fa el pròxim cap de setmana, i diu que ja compta amb el suport dels presidents de Colòmbia i Costa Rica.

(Text en anglès publicat per The Guardian – The Observer i traducció al català amb el Google Translate)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any