Mones tradicionals contra mones ‘Monster High’

  • El Principat recupera les mones tradicionals, que s'han conservat sempre al País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les mones tradicionals (recepta), que són les que duen encastat a la pasta de farina un ou dur o més, i a vegades amb la closca pintada, s’han convertit en una tendència. El context de crisi econòmica i l’empenta d’una part dels forners, que han tornat la qualitat i la dignitat al món del pa, en són dues de les causes. Tradicionalment, aquestes mones tradicionals es venien a les fleques, però amb el temps també es poden trobar a les pastisseries, que acostumen a oferir-les el dilluns de Pasqua.

En aquesta línia, el Gremi de Foners de les Terres de Lleida ha dissenyat una campanya de promoció per recuperar la ‘Mona de Pasqua de Forner’, que és aquesta feta amb pasta de pa o brioix i ous durs. A més a més, ofereix petites mones individuals, anomenades ‘singles’, perquè les persones que viuen soles també s’animin a comprar la mona.

La mona tradicional contrasta amb la sofisticació dels treballs de pastisseria dels grans pastissers del país, sobretot amb les figures de xocolata. Però al costat d’aquestes obres úniques, la varietat de les figures de xocolata és gran: el president del Gremi de pastissers de Catalunya, Joan Turull, ha explicat que aquest any s’espera que els ninots més repetits en les mones de Pasqua siguin el Bob Esponja, la Hello Kitty, els Barrufets, Dring, Justin Bieber, els personatges clàssics de Disney i, com cada any, tota mena de temes vinculats amb el FC Barcelona i l’Espanyol. Ara, Turull ha destacat de manera especial les nines Monster High, que estan esgotades i que enfilen el preu, ja que poden costar al voltant dels cent euros.

Tanmateix, enguany la tònica general ha estat fer les mones més petites per abaratir-les. La competència és dura i la crisi també es nota en el sector, que segons Turull fa tres anys que manté els preus. El gremi espera conservar el volum de vendes dels últims anys que està al voltant de les 600.000 mones.

La mona tradicional s’ha mantingut sempre al País Valencià, on només de forma recent havien començat a entrar les mones amb figures de xocolata. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any