La foto del ferit pels mossos, censurada per Facebook, encara més corre per la xarxa

  • Angelo Cilia ha perdut un ull per una pilota de goma disparada pels mossos el 29-M

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Facebook ha retirat una foto del fotògraf Jordi Borràs en què es veia Angelo Cilia i la seva companya després d’haver estat ferit a l’ull per una pilota de goma disparada pels mossos el 29 de març. Cilia ha perdut l’ull i Borràs, d’acord amb ell i amb la seva companya, va publicar la foto a Facebook denunciant els fets i cridant a aplegar testimonis i proves per a poder presentar la denúncia. La foto havia estat compartida per 1.600 usuaris quan ha estat eliminada. Però des d’ahir, arran de la censura, encara circula molt més per la xarxa.

Jordi Borràs ho ha explicat així a VilaWeb: ‘Dimarts vaig parlar amb la companya de l’Angelo perquè em va demanar si podia testificar i li vaig dir que sí. I li vaig proposar de fer un crida via Facebook amb la foto per tal d’aconseguir més testimonis. Em va dir que endavant. La hi vaig publicar al vespre, cap a les vuit. I ahir al matí ja hi havia més de 1.600 compartides. Més tard, em van avisar per Twitter que la foto havia desaparegut i quan vaig voler entrar al meu perfil de Facebook em van fer omplir un qüestionari sobre si jo era el propietari del compte. Un cop fet això, em van dir que havien retirat la foto per contingut il·legal que violava les condicions de Facebook.’

Borràs, col·laborador de Nació Digital, recorda que, a la foto, no s’hi veu gens de violència explícita, que és una de les condicions que posa Facebook per a poder publicar una foto: ‘Això passa quan hi ha moltes denúncies contra una foto, o quan algú que té més poder ho denuncia.’ Li van tancar temporalment el perfil i quan l’hi van tornar a obrir el van avisar que l’hi tancarien definitivament si hi tornava. 

Angelo Cilia, italià de naixement, resideix a Barcelona des de fa tres anys, i el dia 29 es manifestava al passeig de Gràcia, banda Besòs, tocant a la ronda de Sant Pere. Hi va anar per manifestar-se contra la reforma laboral. En una de les càrregues dels mossos va rebre l’impacte d’una bala de goma a l’ull dret i va ser traslladat a l’Hospital de Sant Pau. Tal com explica la seva companya Cristina en aquest vídeo li han pogut salvar l’ull, però no la visió.

Un altre cas de censura a Facebook:

Lucía Etxebarria, víctima de la censura per un article sobre Cristina de Borbó

Opinions relacionades amb els fets:

Oleguer Presas: ‘L’ofensiva de Puig busca una ciutadania submisa mitjançant la por’

David Fernàndez: Benzina al foc

Gerard Horta: Legislació antiterrorista? I per què no camps d’extermini?

VilaWeb TV: Crònica dels aldarulls al centre de Barcelona

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any