Unió es distancia de l’estat propi de Convergència

  • Aposta en la ponència del congrés del maig per un model confederal d'encaix amb Espanya

VilaWeb
Redacció
02.04.2012 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta de ponència política que Unió debatrà en el 25è congrés previst per al cap de setmana del 12 i 13 de maig a Sitges marca una distància amb l’aposta per un estat propi per a Catalunya que va fer CDC en el seu congrés, i opta per defensar el confederalisme com a model que faci possible l’encaix de Catalunya dins d’Espanya. Els cinc ponents redactors, Marta Llorens, Ramon Espadaler, Antoni Castellà, Sònia Recasens i Manuel Silva, han presentat la proposta de full de ruta per al partit democristià amb vista als pròxims quatre anys.

Aquest full de ruta es basa en els quatre eixos que serveixen també de lema al congrés d’UDC: ‘Catalunya, humanisme, centralitat i justícia social’. El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha apel·lat a centrar l’esforç en la cohesió i en ‘estendre la consciència nacional allà on no sigui present més que no en radicalizar-la allà on ja hi és.’

Per això, ha defensat les virtuts d’un model confederal en què Catalunya tingui ‘plena sobirania’ en aspectes com la cultura, la llengua i les polítiques socials, i gaudeixi dels beneficis del pacte fiscal que reclama el govern d ‘Artur Mas.

Els redactors de la ponència per al congrés han subratllat la coherència amb els fundadors de la formació que, segons han dit, suposa l’aposta per un estat confederal: ‘No som ni blancs ni vermells, som taronges’, ha resumit la portaveu del partit , Marta Llorens.

Tampoc apareix en la ponència d’Unió la possibilitat de celebrar una consulta sobre el pacte fiscal en el cas que fracassin les negociacions entre la Generalitat i el govern espanyol.

La situació econòmica, que Espadaler ha lligat de forma decisiva a les aspiracions nacionals, centra també part del text presentat aquest dilluns, en què el partit que lidera Josep Antoni Duran estableix la seva voluntat d’erradicar la pobresa i enfortir les classes mitjanes.

La ponència d’UDC proposa també una modificació de les normes que regeixen la convocatòria de manifestacions per prohibir que es pugui acudir a les protestes amb la cara coberta, així com perquè els convocants de la marxa tinguin també responsabilitats en el manteniment de l’ordre.

L’alternativa de Vila d’Abadal

El batlle de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que disposa del avals necessaris per optar a dirigir Unió, demanava que el partit es posicionés a favor de la independència i que hi hagués un posicionament clar per a l’estat propi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any