Ximo Puig, nou secretari general del PSPV

  • Derrota clarament Jorge Alarte al capdavant dels socialistes valencians

VilaWeb
Redacció
30.03.2012 - 21:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Morella (els Ports), Ximo Puig, és el nou secretari general del PSPV gràcies a la victòria clara respecte a l’actual secretari, Jorge Alarte, en el XII Congrés Nacional que es fa aquest cap de setmana a la Universitat d’Alacant. Puig ha obtingut 321 vots (el 61,14% dels delegats) i Alarte, 179 (34,09%). La distància és molt més àmplia que no els vint vots que van separar Alarte de Puig a l’últim congrés, el 2008. El contundent rebuig del 57,5% dels delegats a l’informe de gestió que va presentar Alarte ahir ja presagiava la victòria clara de Puig, partidari de buscar més autonomia del PSPV respecte del PSOE i de valencianitzar la formació.

El president de la comissió electoral ha proclamat poc després de les tres el nou secretari general. Puig, acompanyat de Leire Pajín, Francesc Romeu, Ana Barceló i Ciprià Ciscar, ha recorregut enmig d’aplaudiments i abraçades la distància que el separava de l’escenari, on s’ha trobat amb Jorge Alarte.

Visiblement emocionat, Puig ha destacat que ‘la victòria no és de ningú, és del conjunt del partit’, i ha afegit que el secretari general ‘no és ni més ni menys que el militant’. També ha emfasitzat que ‘ha començat en el socialisme una nova etapa que dóna fruits positius en el conjunt de l’acció política’.

El batlle de Morella ha indicat que ara és el moment de dedicar-se a la cosa fonamental, que ‘és guanyar la dreta’. Segons el seu punt de vista, ‘els valencians no es mereixen uns governs com els que tenen tant a escala autonòmica com local’.

Instrument de canvi

‘Us convoco a aquest projecte que no pot perdre ningú’, ha dit als presents, i ha afegit: ‘Us convoco que ampliem profundament aquest partit; un partit obert, progressista, obert a les classes mitjanes; un partit instrument de canvi i transformació socialdemòcrata’. ‘Us convoco a l’esperança, a la lluita, al combat i que junts construïm el futur del PSPV.’

Per Puig, avui ha començat una nova etapa, però ha subratllat que el partit ‘no comença de zero’, perquè és ‘un gran partit, d’arrels profundes’. En aquest sentit, ha afirmat que el PSPV ‘va fer possible les institucions de l’autogovern al País Valencià i va portar el valencià a l’escola’. ‘Reivindiquem allò que hem fet’, ha reblat davant el plenari.

Finalment, ha agraït a tots els companys que han participat en el procés democràtic, especialment a Manolo Mata ‘pel seu esforç’ i a Jorge Alarte i Francesc Romeu.

Abans del congrés hi havia quatre candidats a la direcció del PSPV, però només Alarte, amb 146 delegats (el 27,8%) i Ximo Puig, amb 158 delegats (el 30%), van superar el 20% d’avals requerit. L’ex-parlamentari autonòmic Manolo Mata i el director corporatiu de Renfe, Francesc Romeu, en van quedar fora. El primer havia donat avui llibertat de vot als membres del seu equip després d’escoltar les intervencions dels dos candidats, i Romeu, en canvi, va decidir ahir mateix donar suport a Puig, per a rebutjar la política amb què Alarte ha dirigit la formació.

Proporcionalitat en la direcció

El nou secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha d’establir ara la nova direcció del partit, presidida per la proporcionalitat, ‘perquè hi siguin representades totes les veus’, ha dit. Així mateix, la seva executiva ‘parlarà, sobretot, en termes econòmics i socials’. En declaracions als mitjans després de l’elecció ha destacat que intentarà que ‘hi hagi una representació del partit i que sigui una direcció pensada en la societat valenciana’.

Puig també ha assenyalat l’aposta per ‘reconstruir’ el partit: ‘La nostra aliança és amb la societat valenciana, per teixir un projecte sòlid.’ I s’ha mostrat favorable a les ‘primàries universals’, ‘obertes al poble d’esquerres, a totes les persones que es declaren progressistes i simpatitzants del partit socialista’: ‘Serà una experiència a la francesa.’

També ha ressaltat que ‘ara mateix la política és molt qüestionada’ i cal ‘ajudar a superar aquest divorci entre la política i la ciutadania’. En aquest sentit, considera que caldrà veure de quina manera els ciutadans ‘poden participar més i més en la política’.

‘Ens trobem en un moment especialment crític per al País Valencià, que experimenta la pitjor crisi econòmica, política, institucional i també moral, i hem d’aixecar-lo’, ha ressaltat Puig, que pretén ‘unir el partit per unir el País Valencià’.

Segon intent de Puig 

Ximo Puig, batlle de Morella des de 1995, és periodista de formació i va entrar en política a la Generalitat com a assessor de l’ex-president socialista Joan Lerma. Ha estat elegit diputat a les Corts el 1983, el 1999, el 2003 i el 2007, i l’any passat va encapçalar la candidatura socialista a la circumscripció de Castelló a les eleccions al parlament espanyol, on és diputat.

En l’últim congrés del PSPV, el 2008, ja va disputar la secretaria general a Jorge Alarte, però l’aliança d’aquest últim amb Leire Pajín va impedir-li la victòria per tan sols vint vots. Al segon intent ho ha aconseguit aprofitant el malestar de la base amb la direcció actual (que ha obtingut aquests últims tres anys i mig els pitjors resultats del PSPV) i també aplegant al voltant seu perfils molt diversos del socialisme, especialment del lermisme històric.

En les intervencions davant el plenari avui al matí, Puig ha mostrat un to molt conciliador per a mantenir unida justament la diversitat de suports que ha aplegat. En canvi, Alarte ha estat més contundent i ha atacat Puig, conscient del poc marge que tenia per a sortir reelegit en aquest dotzè congrés.

Dotzè congrés

Assisteixen al congrés d’Alacant 555 delegats; d’aquests, 526 tenen dret de vot per a decidir els òrgans del partit, i 29 tenen veu i vot a les comissions i en la gestió dels òrgans nacionals, però no per a decidir els òrgans directius.

Al congrés hi ha quatre comissions de treball, que es repartiran les idees i els projectes presentats pels militants del PSPV: economia i ocupació, qualitat democràtica, estat de benestar i model de partit –que inclou els estatuts.

Els organitzadors han recollit 7.431 esmenes presentades a les quatre comissions de treball: 1.141 d’economia sana i competitiva, 962 de qualitat democràtica, 1.133 de sostenibilitat de l’estat de benestar, i 1.900 sobre el model de partit.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any