Compromís comença nova etapa per ser la segona força valenciana

  • Bloc, Iniciativa i Verds aproven les Normes de Compromís per dotar d’estabilitat i cohesió la coalició

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Coalició Compromís comença aquest cap de setmana una nova etapa, just quan el PSPV malda al seu congrés per presentar-se com l’alternativa política al Partit Popular. El consell nacional del Bloc, el congrés d’Iniciativa del Poble Valencià i l’assemblea dels Verds-Esquerra Ecologista han aprovat al matí les noves Normes de Compromís que, amb el lema ‘Més Compromís’, aposten per reforçar i fer créixer la coalició, dotant-la d’una direcció i òrgans estables. El nou reglament, que presenten la coalició des d’ara com una ‘cooperativa de partits’, permetrà aglutinar de manera permanent i estable futures incorporacions, tant de partits polítics com d’independents.

Les normes tenen per objectiu augmentar la cohesió de la coalició i ‘donar cabuda a l’adhesió política, amb igualtat de drets i obligacions, de totes les persones independents que volen formar part de Compromís’. Això significa que els partits polítics integrants de la coalició continuaran existint i funcionant, però s’adapten al nou context que fixa aquesta reglamentació.

El Bloc ha aprovat les Normes de Compromís amb un 97% dels vots a favor; Iniciativa, amb un 91% dels vots, i els Verds-EE, amb el vot favorable del 94% dels militants.

El portaveu de Compromís i secretari general del Bloc, Enric Morera ha destacat la importància del pas fet ‘per a enfortir el valencianisme modern, progressista i ecologista i que fa de Compromís una eina útil, oberta i estable al servei de la ciutadania’. Segons el seu parer, amb les normes s’estableixen les bases ‘per a conquerir el palau de la Generalitat per als interessos dels ciutadans i ciutadanes del País Valencià’ i ‘per a canviar la manera de fer política tal com reclama la ciutadania’.

Per la seva banda, Mònica Oltra ha dit, respecte a la base del funcionament de Compromís: ‘És una coexistència de partits i coalició basada en la generositat, una manera d’entendre la tasca política que ens ha ajudat a créixer i a convertir el nostre projecte en una veritable alternativa política i social.’ El model adoptat avui encamina Compromís cap a un moviment polític  i social, més que no cap a un partit, contestatari i innovador que vol marcar el ritme de l’oposició i també del carrer, ha afegit Oltra.

Ampliar la militància

Un dels aspectes de les Normes de Compromís aprovades avui és la facilitat d’aglutinar independents a les files de la coalició. En aquest sentit, Enric Morera ha destacat que hi ha prop de quatre mil peticions d’incorporació a Compromís, de les quals cinquanta són regidors de formacions independents en municipis del País Valencià. També confien a afegir-hi el moviment verd valencià i donar força a les organitzacions comarcals.

La previsió és tenir al final de l’any prop de deu mil militants. ‘L’objectiu és ser la segona força política’, diu en aquest sentit el secretari d’organització del Bloc, Josep Melero.

Quant a la incorporació a Equo, Morera ha apuntat que ‘es treballa perquè Equo formi part de l’organització de Compromís. Pot ser-ne un soci’.

Els òrgans de govern

Les normes de funcionament estableixen que els partits polítics de la coalició mantenen la plena independència, per més que hauran de donar compte de la seva acció a l’organització conjunta. Els desacords que puguin sorgir es plantejaran en els òrgans corresponents. A més, han de facilitar la llista d’afiliats, tot i que la coalició reconeix també la figura de les ‘persones adherides’.

Els òrgans de la coalició seran: el consell general, que és el màxim òrgan de la formació entre congressos i serà el responsable de dictar les normes i el reglament que regirà la coalició; la comissió executiva nacional, que serà el màxim òrgan executiu, encarregada d’aprovar els comptes i pressupostos, entre més afers, com ara vetllar pel compliment de les normes i acords adoptats. Serà format per vint-i-un membre, la majoria dels partits fundadors (deu del Bloc, cinc d’Iniciativa i dos dels Verds-Esquerra Ecologista). Les decisions es prendran preferentment per consens.

Primàries i codi ètic

D’una altra banda, els candidats a càrrecs electes seran designats mitjançant vot directe i per un procés de primàries en què participaran, ‘com a mínim, tots els membres de la Coalició Compromís’. El principi a seguir és una persona, un vot.

El codi ètic regula, entre més aspectes, que els càrrecs públics només percebran els honoraris corresponents al seu càrrec i no acceptaran regals ni obsequis per raó del seu càrrec.

La Coalició té un règim disciplinari i un comitè de garanties i control per vetllar pel compliment de les normes i principis de funcionament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any