Crònica dels aldarulls al centre de Barcelona

  • Els mossos van desallotjar la plaça de Catalunya i van disparar gasos lacrimògens · Topades molt violentes entre la policia i alguns manifestants a la plaça d'Urquinaona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.03.2012 - 10:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La multitudinària manifestació d’ahir, convocada pels principals sindicats, va ser condicionada pels incidents de la plaça d’Urquinaona i del carrer de Fontanella, a tocar la plaça de Catalunya: un grup de manifestants violents, encaputxats, hi van cremar contenidors i en van trinxar els aparadors. A conseqüència de l’avalot, hi ha vuitanta ferits, dos en estat greu. A l’Agència29 es detallen algunes d’aquestes lesions: una lesió ocular per l’impacte d’una bala de goma i l’extirpació de la melsa d’un altre ferit. Hi ha mig centenar de detinguts només a Barcelona. Vegeu aquesta crònica en vídeo dels incidents.

Els mossos van intervenir a mitja tarda al voltant de la plaça de Catalunya, després d’una manifestació anarcosindicalista convocada per la CNT i la CGT que baixava dels Jardinets de Gràcia cap al centre de la ciutat pel carrer de Pau Claris. A l’altura del carrer Consell de Cent un grup d’encaputxats va començar a cremar contenidors i a fer barricades. Els mossos d’esquadra van intervenir-hi amb càrregues i es van produir topades violentes a la plaça Urquinaona, que després es van traslladar al carrer de Fontanella.

A la plaça de Catalunya, mentrestant, hi havia a les sis de la tarda milers de persones convocades per l’esquerra independentista, grups feministes, d’assemblees d’indignats, d’alguns sindicats i de col·lectius anticapitalistes, preparades per manifestar-se. Però la marxa no va poder sortir-ne per la crema d’uns quants contenidors a la plaça Urquinanona i al carrer Fontanella, i per la presència de molta policia al voltant. Al cap d’un parell d’hores sense poder començar la marxa, els mossos van decidir desallotjar la plaça (vídeo) amb dures càrregues i dispararant (vídeo) pilotes de goma i gasos lacrimògens contra els milers de concentrats. En aquest vídeo es veu com els manifestants en fugen passeig de Gràcia amunt.

Des d’aleshores, els incidents i les topades es van escampar pel centre de la ciutat. Un dels establiments afectats va ser un Starbucks Coffee, a la confluència entre ronda de Sant Pere i plaça Urquinaona, on es va calar foc després del trencament dels vidres de l’aparador.

Càrregues al Raval

La batalla campal es va anar estenent, perquè la policia va voler fer fora i desallotjar els carrers de tot el centre, fins i tot del Raval, on els antiavalots van entrar amb furgons i disparant pilotes de goma pels carrers del barri.

Els incidents condicionen la manifestació

Aquests incidents van fer alentir, d’una altra banda, l’avanç de la manifestació pacífica de plaça de Catalunya i també la convocada pels sindicats majoritaris al passeig de Gràcia, també a les sis de la tarda. La manifestació fou molt nombrosa i segons els sindicats va aplegar entre 800.000 i 900.000 persones. La capçalera avançava molt a poc a poc i es va dissoldre a l’altura del carrer Aragó, abans d’arribar a la plaça de Catalunya, per evitar de coincidir amb els incidents que paral·lelament hi havia. Alguns milers de manifestants van continuar per la Gran Via fins a Tetuan, i van acabar la manifestació a l’Arc del Triomf.

Més incidents al matí

A migdia ja hi havia hagut incidents violents als carrers del centre de Barcelona, concentrats sobretot a la zona pròxima a la plaça de Catalunya. Grups de manifestants van atacar i van calar foc en algunes sucursals d’entitats bancàries. A la confluència de Rosselló amb Balmes hi va haver un gran incendi de contenidors, tal com es pot veure en el vídeo que acompanya aquest text.

Detencions

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha detallat avui al matí que arran dels incidents d’ahir a Barcelona, els cossos policíacs van detenir mig centenar de persones, vint de les quals amb antecedents. Per la seva banda, el batlle de Barcelona, Xavier Trias, va explicar ahir mateix que s’havien cremat tres-cents contenidors d’escombraries. Va xifrar els danys al mobiliari urbà en mig milió d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any