La indignació pren forma de vaga general

  • La reforma laboral i les retallades, motiu de la protesta de demà · Ahir CC OO, UGT i la plataforma Prou retallades varen fer una última crida a la vaga general

VilaWeb
Bel Zaballa
28.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats, alguns partits i centenars d’entitats i organitzacions s’han mobilitzat aquests últims dies per preparar la vaga general de demà. Una vaga motivada per l’última reforma laboral del govern espanyol, però que té més motius, com diuen tots els sindicats. La vaga canalitza, comptat i debatut, la indignació congriada aquests últims anys arran de la reforma laboral anterior i de les retallades, com ho demostra, sense anar més lluny, que hi faci costat la plataforma Prou Retallades (vídeo). En parlem amb els representants d’alguns sindicats.

‘Hi ha motius de sobres per a fer vaga –diu el secretari general de CC OO de Catalunya, Joan Carles Gallego–. És necessària, perquè s’ha d’aturar la deriva autoritària i antisocial de les reformes laborals i de les retallades dels drets socials.’ En el mateix sentit es manifesta el secretari general d’UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez; per ell, la vaga de demà és ‘un repudi de la política econòmica i laboral d’aquests últims anys i també de les retallades de Salut, Educació i Serveis’. Una vaga general contra una política econòmica que se sintetitza, segons Ermengol Gassiot, secretari d’Acció Social de la CGT de Catalunya, ‘en el fet de carregar el cost d’una sèrie de reformes econòmiques al conjunt dels treballadors’.

Per Gassiot, la vaga de demà no és una protesta aïllada, sinó una mobilització més de les que s’han promogut des del 2010, quan van començar a aplicar-se unes mesures que afectaven els treballadors de la funció pública. Des d’aleshores hi ha hagut ‘la reforma laboral que va motivar la vaga del 29 de setembre, el pacte entre sindicats majoritaris, govern i patronal sobre la reforma de les pensions, les retallades socials aplicades fonamentalment per l’últim govern de la Generalitat de Catalunya i, finalment, l’última reforma laboral’.

‘El milió de desocupats als Països Catalans i les retallades són la motivació d’aquesta vaga contra la reforma laboral’, manifesta Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana.

La indignació ambiental contribuirà a fer reeixir la vaga? Gallego creu que ‘tindrà un seguiment multitudinari’, i Àlvarez també confia en l’èxit. Gassiot, que també confia que sigui multitudinària, critica els sindicats majoritaris, i comprèn que una part dels treballadors desconfiï de l’ús que fan les cúpules de CC OO i UGT d’aquestes vagues: ‘Són actes de testimoniatge que deixen al marge el conjunt de la classe treballadora, i això fa que hi hagi la percepció que tot plegat no serveix de res’.

‘La lluita sempre serveix’

Però, de què servirà, si la reforma laboral ja s’ha aprovat i Mariano Rajoy deia ahir mateix que la vaga general no els faria canviar de parer? ‘La lluita sempre serveix –respon Vicent Maurí–. Si més no, perquè hi haja un moviment social, sindical i polític al carrer, organitzat, que plante cara a la cultura neoliberal; i perquè a terme curt, mitjà o llarg, no es faça aquesta mena de política, ni des del govern estatal ni des dels governs autonòmics, a banda que la política de CiU a Catalunya, del PP al País Valencià i a les Illes és la mateixa.’

‘Segur que estar-se a casa no servirà de res –diu Josep Maria Àlvarez–. Perdre un dia de sou és una inversió per a poder treballar demà amb dignitat.’ Per Gassiot, ‘no fer vaga és cedir els nostres drets en safata a la patronal i al govern perquè els alieni’; en canvi, la vaga general de demà ‘pot ser el principi d’un procés de reconquesta d’aquests drets’. Quant a Joan Carles Gallego, recorda que el reial decret de reforma ara fa el tràmit parlamentari i la vaga es convoca per evitar ‘que es consolidi l’agressió’: ‘La vaga no és el final de res; és una indicació que la majoria volem canviar les coses.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any