La CDC d’Oriol Pujol assumeix l’objectiu de l’estat propi

  • 'Catalunya ha de tenir els mateixos poders que té qualsevol estat', va dir Artur Mas a la cloenda del congrés

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova Convergència que ha sortit del congrés d’aquest cap de setmana ha accentuat el perfil independentista i parla directament, en la ponència aprovada, de l’estat propi com una fita a assolir. A més, dibuixa un pla B que, segons Artur Mas, consisteix a disposar d’una hisenda pròpia, ‘com tots els països normals’. Oriol Pujol, nou secretari general, és acompanyat de Josep Rull, Lluís Corominas i Francesc Homs com a homes forts.

El nou secretari general de Convergència, Oriol Pujol, es va declarar ‘emocionat i agraït’ per la marxa del congrés i per la seva elecció. En el discurs de clausura del congrés de Reus, va recalcar que ‘el país era farcit de dubtes i fràgil’ i es va declarar preocupat perquè la crisi econòmica pogués ‘esberlar’ el model.

També va manifestar: ‘On el noucentisme deia Catalunya igual a nació ara nosaltres diem Catalunya igual a nació més estat propi’. Tots dos temes, els va vincular a la proposta de pacte fiscal, perquè ‘no hi ha recuperació econòmica sense pacte fiscal’. Per això, referint-se a la gestió del govern, va subratllar que ‘amb ajustos no n’hi havia pas prou’ i que calien reformes i refermar valors, ‘però sabent que res no tornarà a ser igual’.

Oriol Pujol va acabar el discurs amb una referència a la pregunta que son pare es fa aquests últims mesos, sobre si el seu model de catalanisme no ha fracassat. Segons ell, no; i jugant amb els símils mariners, va assegurar que CDC ja ‘havia sortit d’un port que, d’haver-s’hi quedat, ens hauria digerit’.

El congrés, el va tancar Artur Mas, president de CDC i de la Generalitat, que va dir d’entrada que no volia ‘parlar del partit, sinó del país’. Tot amb tot, va demanar a la nova direcció que preservés la cohesió interna, que mantingués el sentit de ‘partit obert’ de CDC i que no oblidés que ‘la vocació de CDC era de representar la majoria de la població catalana’.

El president de la Generalitat va recordar les èpoques difícils del seu partit perquè, ‘si hem estat capaços d’aixecar aquest partit, també ho serem d’aixecar el país’.

En una crítica del diner fàcil i de la política especulativa, va reconèixer que ‘el nostre país s’hi havia enlluernat massa’. I que l’estat del benestar podia enfonsar-se, si no es prenien mesures en favor d’un benestar sostenible. Per ell, la clau del futur immediat és un nivell educatiu millor i un esperit emprenedor; a més, la internacionalització ‘i la creativitat’ són obligacions per a un país a l’era de la mundialització. De la gestió del seu govern, een digué ben poca cosa, però sí que ‘les retallades no es feien pas per gust, sinó per necessitat’.

Seguidament, es va referir al futur nacional de Catalunya: després de dècades de pensar que l’estat espanyol respectaria Catalunya, cal reconèixer que ‘això no és prou així’; que ningú no vegi, doncs, ‘voluntat d’afrontament o d’amenaça’ en la reclamació del dret de decidir, sinó que ‘Catalunya no vol ser esborrada del mapa i, per tant, no ens podem estar amb els braços plegats’.

Per cloure el discurs Mas va demanar grans majories, en primer lloc en favor del pacte fiscal, encara que ‘no n’hi ha grans possibilitats, però les que hi ha les exhaurirem’. I remarcant que parlava com a president del govern, va explicitar que, fins i tot si no s’aconseguia un pacte amb Madrid ‘Catalunya havia d’aconseguir una hisenda pròpia’.

Les últimes paraules van ser un missatge a Europa: atès que l’estat espanyol no reconeix com a nació Catalunya, ‘Catalunya vol els mateixos poders que tenen els estats europeus’.

Més informació: Convergència incorpora l’estat propi a l’agenda política

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any