Manifestació històrica pel català

  • 50.000 persones, segons l’organització, omplen els carrers de Palma en defensa de la llengua

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2012 - 21:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Antònia Vicens, Mikimoto i Maria de la Pau Janer encapçalaren una marxa multitudinària i diversa que ha transcorregut sense incidents i amb un ambient festiu.

Palma ha estat escenari d’una de les manifestacions més nombroses de la seva història recent. Unes 50.000 persones, segons l’organització, i 18.000 segons la versió de la Policia local han marxat baix el lema Sí a la nostra llengua‘. 

La convocatòria ha superat totes les expectatives, omplint els carrers més cèntrics de la capital balear. Per fer-se una idea de la magnitud de la mobilització basta dir que quan la capçalera ha arribat al final del recorregut – el Consolat de Mar (seu del Govern de les Illes Balears) – encara hi havia gent que sortia del punt de partida, la Plaça Espanya. Parlam d’un itinerari de dos quilòmetres. De fet, l’actor Simó Andreu i Maria del Mar Bonet han hagut de llegir diverses vegades el manifest que tancava la marxa.

L’èxit de la protesta ha estat rotund a la Part Forana; el tren de Manacor, per exemple, no ha pogut encabir tots els passatgers que volien pujar-hi i molts han quedat a les andanes dels seus municipis.

A la capçalera de la manifestació, hi havia personalitats de la política, el món sindical i  la cultura. Els més representatius, a més dels esmentats Andreu i Bonet,  Biel Mesquida, Antònia Vicens, Miquel Calçada (Mikimoto), Francesc Ribera (Titot), Gabriel Janer Manila o Maria de la Pau Janer.

La manifestació estava il·lustrada amb pancartes amb lemes com ‘En català, única llengua pròpia de Mallorca’, ‘Volem l’escola en català’, No mos faran callar’ i ‘No mos fiqueu mà a la llengua’. Els pobles també han volgut localitzar la protesta amb llegendes com ‘Felanitx per la llengua’, ‘Inca per la llengua’, etc. Molts dels assistents duien llaços amb la senyera, com els que han penjat als darrers dies de diverses escoles i que  el Govern ha fet retirar.

No han faltat les estelades – com la que s’ha col·locat a l’estàtua de Jaume I de la Plaça Espanya. Tanmateix, un grup del SEPC i de Maulets s’han vestit de blanc amb màscares blanques i una pancarta en solidaritat a Jaume Bonet, que fa vint-i-cinc dies que fa vaga de fam per la llengua.

Un fet que ha cridat l’atenció ha estat la diversitat que caracteritzava la multitud. Diversitat pel que fa a l’edat dels participants – des de nins que encara no caminen a persones que superen els 90 anys -; diversitat d’oficis – empresaris, sindicalistes, activistes, periodistes, metges, actors, alts directius, professors, pagesos… – i diversitat ideològica – des de militants del Partit Popular de la Part Forana a comunistes que exhibien banderes soviètiques-. Es podria dir que l’únic comú denominador era la llengua, però fins i tot aquesta afirmació és arriscada perquè el nombre de castellanoparlants era significatiu.         

Feia anys que una reivindicació cívica no concentrava tanta de gent a les Illes. Les darreres mobilitzacions multitudinàries es varen produir en contra de la guerra d’Iraq i per la defensa del territori, aquesta darrera durant el darrer mandat de Jaume Matas.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any