Resposta multitudinària als atacs contra el català del govern de Bauzá

  • Desenes de milers de manifestants van omplir ahir els carrers de Palma per la llengua · Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Antònia Vicens, Miquel Calçada, i més, a la capçalera

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Palma va ser ahir l’escenari d’una multitudinària manifestació en defensa de la llengua i contra els atacs del govern de José Ramón Bauzá sota el lema ‘Sí a la nostra llengua‘. La convocatòria va superar totes les expectatives i va col·lapsar els carrers del centre com feia temps que no es veia. Segons l’organització la participació fou d’uns cinquanta mil manifestants.

A la capçalera hi havia personalitats de la política, dels sindicats, de la cultura i de l’activisme: Maria del Mar Bonet, Biel Mesquida, Miquel Calçada, Biel Cantader, Gabriel Janer Manila, Jaume Mateu, Titot, Antònia Vicens…

La manifestació era plena de pancartes amb lemes com ‘En català, única llengua pròpia de Mallorca’, ‘Volem l’escola en català’, No mos faran callar’ i ‘No mos ficau mà a la llengua’; i plena de pancartes de poblacions: ‘Felanitx per la llengua’, ‘Inca per la llengua’, etc. Molts dels assistents portaven llaços amb la senyera com els que el govern va voler prohibir a les escoles.

Un grup del sindicat d’estudiants SEPC es va vestir de blanc amb màscares blanques i una pancarta en solidaritat amb Jaume Bonet, que feia vint-i-sis dies que aguantava una vaga de fam per la llengua. Quan la manifestació passava per davant les escales on el grup s’havia situat, tothom aplaudia.

L’últim bloc de la manifestació era format per les organitzacions de l’esquerra independentista que ja fa mesos que mou la campanya ‘Mallorca en català’ per totes les poblacions de l’illa.

Al tren de Manacor no s’hi pogueren encabir tots els passatgers que volien pujar-hi i molts s’hagueren de quedar a l’andana de les estacions.

En acabada la manifestació, feren la lectura del manifest Simó Andreu i Maria del Mar Bonet, i el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, féu el parlament. El manifest s’hagué de llegir unes quantes vegades perquè el pogués sentir tothom que anava arribant al final del recorregut.

La marxa havia estat convocada per l’Obra Cultural Balear, pel Consell de la Societat Civil de Mallorca (integrat per més de cinquanta entitats i organitzacions socials) i per una Comissió Organitzadora formada per l’Associació de Premsa Forana, la Federació de Música i Ball de Mallorca, la Federació d’Associacions de Veïns, els Joves de Mallorca per la Llengua, l’Associació Cultural Albopàs, el GDEM, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, els Escoltes de Mallorca, el Santuari de Lluc, FAPA-Mallorca, el Moviment per la Llengua, el Moviment d’Escoles Mallorquines, la Unió de Pagesos, CC OO, STEI-i, UGT, CGT i el GOB.

Divendres, a Ca n’Alcover-Espai de Cultura de Palma, s’havia presentat el manifest ‘Crida ciutadana per la llengua’. El text, signat per 158 personalitats de la societat civil de les Illes, dóna suport a les mobilitzacions per la llengua organitzades per associacions ciutadanes diverses i feia una crida a participar en la manifestació d’ahir. El manifest fou presentat per la vice-presidenta de l’OCB, Marisa Cerdó, en un acte en què hi havia un centenar dels signataris. Cerdó va fer pública la llista provisional de les personalitats que hi havien donat suport.

Entre aquestes hi ha les actrius Maruja Alfaro i Caterina Alorda, l’escriptor Sebastià Alzamora, l’actor Simó Andreu, l’ex-entrenador del Mallorca Jaume Bauzà, el teòleg i escriptor Bartomeu Bennàssar, el vice-president de l’AELC a les Illes, Miquel Bezares, el president de la Fundació s’Olivar, Joan Carrero, l’ex-president de l’OCB, Climent Garau, l’actor Antoni Gomila, el catedràtic Josep Antoni Grimalt, l’escriptora Maria de la Pau Janer, el president de la secció filològica del IEC Isidor Marí, l’historiador Josep Massot i Muntaner, l’actor Carles Molinet, la lingüista Aina Moll, el professor Gabriel Oliver ‘Majoral’, el músic Antoni Parera Fons, el catedràtic Damià Pons, l’escriptor Antoni Serra, el pintor Andreu Terrades, el professor Joan Veny i la vice-presidenta del PEN Club, Antònia Vicens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any