‘Catalunya ha de tenir els mateixos poders que té qualsevol estat’

  • En un ambient d'eufòria poc contingut Oriol Pujol i Artur Mas han tancat a Reus el congrés de CDC

VilaWeb
Redacció
25.03.2012 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou secretari general de Convergència, Oriol Pujol, s’ha declarat ‘emocionat i agrait’ per la marxa del congrés i per la seva elecció. En el discurs de clausura del congrés de Reus, ha recalcat que ‘el país era farcit de dubtes i fràgil’ i s’ha declarat preocupat perquè la crisi econòmica pogués ‘esberlar’ el model.

Pujol ha concretat també que ‘on el noucentisme deia Catalunya igual a nació ara nosaltres diem Catalunya igual a nació més estat propi’. Tots dos temes, els ha vinculat, amb la proposta de pacte fiscal car, perquè ‘no hi ha recuperació econòmica sense pacte fiscal’. Per això, referint-se a la gestió del govern, ha manifestat que ‘amb ajustos no n’hi havia pas prou’ i que calien reformes i refermar valors ‘però sabent que res no tornarà a ser igual’.

Oriol Pujol ha acabat el discurs amb una referència a la pregunta que son pare es fa de fa mesos sobre si el seu model de catalanisme ha fracassat. Segons ell, no; i jugant amb els símils mariners, ha assegurat que CDC ja ‘havia sortit d’un port que, d’haver-s’hi quedat, ens hauria digerit’.

El congrés, l’ha tancat Artur Mas, president de CDC i de la Generalitat, que ha dit d’entrada que no volia ‘parlar del partit, sinó del país’. Tot amb tot, ha demanat a la nova direcció que preservés la cohesió interna, que mantingués el sentit de ‘partit obert’ de CDC i que no oblidés que ‘la vocació de CDC era de representar la majoria de la població catalana’.

El president de la Generalitat ha recordat les èpoques difícils del seu partit perquè, ‘si hem estat capaços d’aixecar aquest partit, també ho serem d’aixecar el país’.

En una crítica del diner fàcil i de la política especulativa, ha reconegut que ‘el nostre país s’hi havia enlluernat massa’. I que l’estat del benestar podia enfonsar-se, si no es prenien mesures, per a un benestar sostenible. Per ell, la clau del futur immediat és un nivell educatiu millor i un esperit emprenedor; a més la internacionalització ‘i la creativitat’ són obligacions per a un país a l’era de la globalització. De la gestió del seu govern, n’ha dit ben poca cosa, però sí que ‘les retallades no es feien pas per gust, sinó per necessitat’.

Seguidament, s’ha referit al futur nacional de Catalunya: després de dècades de pensar que l’estat espanyol respectaria Catalunya, cal reconèixer que ‘això no és prou així’; que ningú no vegi, doncs, ‘voluntat de confrontació o d’amenaça’ en la reclamació del dret a decidir, sinó que ‘Catalunya no vol ser esborrada del mapa i, per tant, no ens podem quedar amb els braços plegats’.

Per cloure el discurs Mas ha demanat grans majories, en primer lloc en favor del pacte fiscal, encara que ‘no n’hi ha grans possibilitats, però les que hi ha les exhaurirem’. I remarcant que parlava com a president del govern, ha explicitat que, fins i tot si no s’aconseguia un pacte amb Madrid ‘Catalunya havia d’aconseguir una hisenda pròpia’.

Les últimes paraules han estat un missatge a Europa: atès que l’estat espanyol no reconeix com a nació Catalunya, ‘Catalunya vol els mateixos poders que tenen els estats europeus’.

Més informació: Convergència incorpora l’estat propi a l’agenda política

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any