Un any d’autoorganització popular pel dret a l’habitatge digne

  • La PAHC celebra el seu primer aniversari aquest diumenge amb un acte d’autoafirmació de la lluita contra els desnonaments i la usura bancària

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Clàudia Martí
22.03.2012 - 21:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un canvi legislatiu que reguli la dació en pagament retroactiva, la moratòria dels desnonaments i l’establiment d’un parc públic d’habitatge de lloguer social. Tres objectius bàsics per garantir el dret a un habitatge digne que no estaven a l’agenda política estatal i que a partir de l’autoorganització popular en plataformes d’afectades per la hipoteca són ara al bell mig del debat social, mediàtic i institucional. La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell n’és un exemple paradigmàtic; en un any de trajectòria ha aconseguit visualitzar un drama social fins ara invisibilitzat a la ciutat i a partir de l’acció directa al carrer articular un consens social i polític entorn a les seves reivindicacions.

Des de que el 24 de març de l’any passat es va celebrar la seva primera assemblea, la PAHC ha crescut exponencialment en nombre de persones, accions i d’incidència social a la ciutat. Amb una assistència mitjana de vuitanta persones a les darreres assemblees, la plataforma veu com el seu èxit representa alhora el drama i el fracàs d’un model econòmic i polític que ha negat el dret a l’habitatge posant-lo sota el control i els interessos de les lleis del mercat. La crisi endèmica del capitalisme, l’esclat de la bombolla immobiliària fruit de l’especulació financera i l’augment de l’atur han abocat a centenars de persones de la ciutat, centenars de milers arreu de l’estat espanyol, a la impossibilitat de fer front a les quotes hipotecàries, perdre el seu habitatge i carregar amb un deute milionari de per vida. La seva organització a través de la PAHC els ha permès un assessorament col·lectiu, un suport mutu, una lluita conjunta, i, sobretot, acabar amb la seva culpabilització i aïllament social. ‘Si perdo la meva casa, ben perduda estarà, perquè he guanyat una família’, comenta un dels afectats més veterans.

La pressió a les entitats financeres, les accions de denúncia i les mobilitzacions populars engegades per la plataforma ja fa temps que estan donant fruits. En la seva curta trajectòria ja s’han aconseguit quasi una desena de dacions en pagament i l’aturada de tres desnonaments, dos dels quals abans del seu llançament. Paral·lelament, la PAHC, manté reunions periòdiques amb l’ajuntament per fer garantir l’íntegre compliment de la moció que va presentar i va ser aprovada al Ple el passat octubre, i que contemplava una sèrie de mesures concretes per evitar els desnonaments a la ciutat i per impular que el consistori es posicionés al costat de les persones afectades i pressionés a les entitats financeres per oferir solucions satisfactòries a la problemàtica de les execucions hipotecàries. Diumenge a les 12 del migdia, la plataforma celebrarà, a la Plaça del Doctor Robert, el seu primer aniversari, ‘un any de lluita i solidaritat’ i reivindicant, més que mai, un dels seus lemes, que és alhora el més gran dels seus desitjos; ‘mai més soles, juntes podem!’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any