Els sediciosos tanquen les fronteres de Mali després del cop d’estat

  • L'exèrcit decreta la queda

VilaWeb
Redacció
22.03.2012 - 16:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els militars de l’exèrcit de Mali que ahir s’havien amotinat han anunciat avui a la televisió estatal que han dissolt les institucions i que han suspès la constitució. Els soldats diuen que s’ha acabat el mandat del president, Amadou Toumani Touré, i que lliuraran el poder a un nou govern que sigui elegit a través d’un procés electoral. Mentrestant, han tancat les fronteres terrestres i aèries del país.

‘El Comitè Nacional per a la Restauració de la Democràcia i l’Estat (CNRDR) ha decidit assumir la responsabilitat posant fi a l’incompetent règim d’Amadou Toumani Touré’, ha dit el portaveu del CNRDR, Amadou Konare, que ha acusat l’executiu malià de fracassar en la temptativa d’aturar la rebel·lió a la regió d’Azawad, al nord del país. ‘Prometem que lliurarem el poder a un president democràticament electe tan aviat com el país sigui reunificat i la seva integritat no estigui amenaçada’, ha dit Konare, flanquejat per dos desenes de soldats.

Poc després, els militars han declarat la queda ‘fins a nou avís’. El capità Amadou Sanogo, que ha estat nomenat president del CNRDR, ha aparegut per televisió per cridar a la calma i condemnar qualsevol acte de pillatge.

D’una altra banda, el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, va cridar a la calma i va demanar que les diferències es resolguessin de forma democràtica unes hores abans de l’anunci del cop d’estat. El president de la Unió Africana, Jean Ping, ha afirmat que està ‘molt preocupat pels actes censurables que perpetren alguns elements de l’exèrcit malià.’

Els militars es van amotinar ahir i van atacar el palau presidencial hores després que es sentissin trets en diferents llocs de Bamako i en una caserna militar situat a Kati, als afores de la capital, que havia rebut la visita del ministre de Defensa.

La revolta tuareg a Azawad

Una de les principals causes del motí és l’escassetat d’equipaments i provisions que l’exèrcit diu que pateix en l’ofensiva contra l’aixecament tuareg a la regió d’Azawad, liderada pel Moviment d’Alliberament Nacional d’Azawad (MNLA). Aquest aixecament ha aconseguit obtenir el control de més del 60% de la zona i reclama el reconeixement de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any