Neix Núvol, nou diari digital de cultura

  • Aquesta setmana estrena canal a Vilaweb

VilaWeb
Redacció
22.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Núvol vol seguir els esdeveniments culturals, les novetats editorials, les exposicions, els concerts, les estrenes teatrals, etc., que els diaris convencionals no aborden per manca de paper, perquè no són part de la cultura dominant o perquè no són producte d’un gran grup.

Es nodrirà de les aportacions de molta gent que ja fa coses a la xarxa a títol individual, sia des d’un bloc o d’un compte de Twitter, sia amb plataformes col·lectives o amb pàgines temàtiques. Objectiu? Aplegar amb criteri tots aquests esforços, sovint dispersos, per tal de sumar i contribuir a fer una massa crítica important.

Núvol no es reclourà a l’àmbit cultural català, ans mirarà què passa a fora i connectarà amb les publicacions digitals exteriors, a base de vincles o d’intercanvis. La nostra voluntat és de fer un discurs lúcid al voltant de les coses que passen i ens passen, i d’oferir una sortida editorial als nostres documents més enllà del dia a dia.

Contra el poder dels grans mitjans, que tenen força per a representar, internet ens dóna la possibilitat d’obrir i mantenir converses, d’agregar veus al voltant d’un interès compartit, d’establir xarxes que a la llarga poden proporcionar-nos informacions més fiables i pròximes que no les que ens venen, produïdes dins el gran cultiu mediàtic.

Núvol aplegarà la informació en nínxols, que més que temàtics seran comunitaris. On hi hagi una comunitat, hi pararem atenció i en farem una vegueria. I en direm ‘vegueria’ perquè, a Núvol, els catalans hi podrem tenir tot allò que ens és negat a la terra. Vet aquí les vegueries que anirem desplegant gradualment:

L’APUNTADOR. Cercarem les comunitats de teatre del nostre país, des del teatre públic al teatre amateur. Des de la xarxa de teatres alternatius, la coordinadora de teatres independents, farem un seguiment de la nova dramatúrgia catalana que s’aplega a l’Obrador de la Sala Beckett, al T6 del Teatre Nacional de Catalunya, a la Nau Ivanow, etc.

CALÀNDRIA. Volem posar en relació poetes i cantants, artistes de la paraula i músics. Volem explorar les tribus que viuen la poesia des de l’oralitat, o que no conceben la música sense la lletra. Seguirem les activitats del col·lectiu de poetes del bar Horiginal, la plataforma Versos.cat, el col·lectiu A Viva Veu, la programació de l’Heliogàbal, la revista Nativa del col·lectiu Indigestió, la Setmana de Poesia de Barcelona, el Festival Barnasants, l’Altaveu, o el PopArb i més encara.

PUNT DE LLIBRE. Resseguirem les novetats editorials d’aquí i de fora. Dedicarem un espai a la crítica literària, amb ressenyes de llibres des del respecte i l’exigència. Pararem una atenció especial a l’arxipèlag editorial català. Publicarem primers capítols de novetats editorials d’acord amb els editors interessats i procurarem descobrir nous valors i rescatar títols exhaurits o descatalogats que valgui la pena de recuperar.

WEB NEGRE. Humor. Vinyetes diàries. Comptarem amb la complicitat del col·lectiu Web negre. La foto setmanal de l’Enric Jardí. La vinyeta ocuparà una part destacada de la pàgina d’inici. Recuperarem els poetes satírics, Pitarra, Guerau, Carner, Sagarra, Pere IV, etc.

HOMO FABRA. Volem concentrar en un sol espai les nostres dèries lingüístiques, no tant per cultivar el catastrofisme com per divertir-nos amb la llengua. No som una espècie en extinció, sinó simplement més evolucionada. Seguirem l’actualitat d’InfoZèfir i InfoMigjorn, els programes de ràdio o les seccions radiofòniques dedicades a la ludolingüística (Enigmàrius de Màrius Serra, Lingüista de guàrdia de Pau Vidal o les Perles cultivades de Ramon Solsona.) Seguirem el Rodamots de Jordi Palou i la investigació paremiològica del bloc Diccitionari.

CAST@FIORE. Farem un seguiment de l’actualitat operística, tant del Liceu i dels Amics de l’Òpera de Sabadell com de les novetats internacionals que vagin sorgint.

GALERIES. Hi trobareu articles i crítiques d’art. Seguiment de l’activitat de les galeries d’art, dels centres d’art contemporani i dels museus. Reportatges i crítica d’art, parant especial atenció a figures emergents de l’art i al discurs crític.

PANTALLES. Seguiment de les novetats cinematogràfiques, crítica de TV. Atenció especial als festivals de cinema alternatius i a les produccions catalanes. Acadèmia Catalana del Cinema. Escac. Filmoteca.

Núvol és un observatori català global. Centrarem les nostres informacions en els actes que sovint queden fora dels radars dels grans diaris. No oblidarem tampoc els esdeveniments de ressenya imprescindible, però no pretendrem donar la notícia com si fóssim a primera línia informativa. La nostra aportació consistirà, més aviat, a comentar i a contextualitzar, i sempre que puguem, explicant històries.

Som la crema del caputxino.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any