‘Fogons de Tàrraco’, de la ficció a la cuina

  • Receptari de cuina de l'època romana que parteix del llibre de X.R. Trigo 'El somni de Tàrraco'

VilaWeb
M.S.
18.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si voleu aprofundir en les condicions de vida d’úna època llunyana, pocs aspectes ens ajudaran tant com conèixer la gastronomia d’aleshores. Menjar és una de les funcions imprescidibles per a la vida, i la manera de fer-ho ens diu moltes coses sobre les persones que volem retratar.’ Ho explica l’escriptor Xulio Ricardo Trigo en el pròleg del llibre ‘Fogons de Tàrraco‘ (Cossetània), que ha escrit amb Coia Valls a partir de la documentació que van recollir per fer la novel·la ‘El somni de Tàrraco‘ (Edicions 62).

L’escriptor Xulio Ricardo Trigo s’ha especialitzat d’uns anys cap aquí en la novel·la històrica. Entre la seva producció destaca ‘Els secrets de la reina’, situada a l’Edat mitjana; ‘El somni de Tarraco’, sobre la Tarragona romana; i, receptment, ‘El port del nou món’, que novel·la la construcció del port de Barcelona al segle XV. És precisament durant l’elaboració de ‘El somni de Tarraco’, que la seva companya i també escriptora Coia Valls (va guanyat el premi Néstor Luján de novel·la històrica amb ‘La princesa de jade’), va assumir la tasca de documentar-se sobre la gastronomia en la Tarragona romana.

El llibre ofereix un panorama dels menjars que es podien trobar a taula els personatges de ‘El somni de Tàrraco’ adaptats als costums actuals. I és així, a partir dels personatges de la novel·la i les seves característiques que s’ordena aquest volum gastronòmic, ‘Fogons de Tàrraco’. Després d’una introducció sobre el menjar i sobretot sobre el beure en l’època romana, el llibre s’estructura a partir d’alguns personatges del llibre i d’alguns dels plats que serien susceptibles de menjar.

El receptari és ben variat: Bledes amb panses, pastissets de figues, albercocs picants, caragols a la cassola, cards amb ous durs, cassola d’ortigues de mar, puré d’enciam i cebes, menjar blanc… A més, el llibre es tanca amb deu plats del menú de cuina romana que ofereix avui el restaurant Còcvla de Tarragona. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any