La violència de la policia a València queda impune

  • No s'expedientarà cap membre de la policia espanyola, diu Fernández Díaz, que no fa cap autocrítica per les càrregues durant la 'primavera valenciana'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2012 - 16:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha començat sense fer cap autocrítica la compareixença al congrés per donar explicacions de les càrregues policíaques durant les protestes a de la primavera valenciana. Ha explicat que durant els dies de febrer que hi va haver concentracions i manifestacions hi va haver 43 detinguts, d’entre 17 i 71 anys, i que l’actuació de la policia es va veure motivada per l’actitud violenta dels manifestants, que, segons diu, insultaven els agents. I rebla: ‘Expresso el rotund suport als cossos de policia, que són un exemple de professionalitat’.

De fet, Fernández Díaz no pensa obrir cap expedient a cap agent. ‘De l’expedient informatiu obert per la delegada [Paula Sánchez de León] es conclou que no hi ha elements per incoar actuacions contra cap membre de la policia i procediré així com a ministre’.

Els diputats de Compromís i d’EUPV, Joan Baldoví i Ricardo Sixto, han recordat l’agressió d’agents de la policia a tres joves que tornaven a casa després de la manifestació del dia 22. Sobre aquesta denúncia, Fernández Díaz ha dit: ‘si hi va haver fets aïllats i s’han presentat denúncies esperarem que hi hagi una resolució judicial. Si el jutge decideix que hi ha d’haver responsabilitats les asumirem’.

Una part de la seva argumentació per a justificar les càrregues s’ha basat en un vídeo on apareixen manifestants insultant la policia. Segons que informa El País, es tracta d’imatges enregistrades per la mateixa policia.

Demandes de responsabilitat

Fernández Díaz va admetre en un primer moment que la policia s’havia excedit en la seva actuació, però poc després va defensar-la i va anunciar que faria públiques aquestes imatges per a justificar les càrregues.

Durant les protestes d’estudiants del mes passat a València, hi va haver càrregues desmesurades, agressions gratuïtes, amenaces, insults, retencions de menors, identificacions i escorcolls arbitraris. Per això EUPV, Compromís, ERC i els socialistes demanen aquesta tarda a Fernández Díaz que en doni raó.

Esquerra Unida troba anòmala la situació de València. ‘Arribem en un punt en què el dret de manifestació ja no es té present i que qualsevol protesta ciutadana contra les retallades és susceptible d’acabar amb una actuació de la policia. Açò és intolerable’, diu el diputat Ricardo Sixto.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, i els diputats d’ERC i d’ICV, ja van contestar al ple del congrés la violència de la policia i les paraules del cap de la policia espanyola al País Valencià, que va qualificar els estudiants d’enemics. Avui, a més de recordar aquells episodis, també demanaran al ministre que expliqui com és que tres joves foren agredits per un grup de policies, el 22 de febrer, quan tornaven de la manifestació de València cap a casa; i també la retenció de dos manifestants que tornaven de la protesta de la mascletada de dimarts.

Heus ací alguns dels fets que haurà d’aclarir Fernández Díaz:

Vídeos i fotos: Vesprada de violència policíaca al centre de València

Testimoni d’una estudiant de l’IES Lluís Vives: ‘Volíem fugir, però no podíem

Eren sis o set policies i em pegaven als testicles i a la boca

Em va posar el genoll a l’esquena. Em va pegar puntellons a les costelles

El cap de la policia tracta els estudiants d’enemics

Després de la intifalla ens van escorcollar sense dir-nos per què

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any