El Japó, un any després

  • El país commemora el primer aniversari del tsunami, que va originar l'accident de la central nuclear de Fukushima

VilaWeb
Redacció
11.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Japó commemora avui el primer aniversari del pitjor desastre natural de la seva història: un terratrèmol de 9 graus que va desencadenar el tsnuami que arrasà la costa est del país i va causar l’accident a la central nuclear de Fukushima, considerat tan greu com el de Txornòbil.

La cerimònia principal ha tingut lloc al Teatre Nacional del Centre de Tòquio, on l’emperador Akihito ha presidit un homenatge als morts. Al seu costat, el primer ministre Yoshihiko Noda, successor de Naoto Kan, que va dimitir a l’agost després de les crítiques rebudes per la resposta lenta al desastre. A banda, a diversos punts del país s’hi fan simulacres d’evacuació. I els treballadors de Fukushima han fet un minut de silenci.

Així, el país recorda avui els més de 16.800 morts i els 3.000 desapareguts mentre continua la feixuga tasca de reconstrucció. Hi va haver 120.000 llars destruïdes i es calcula que el cost total de danys és de 167.000 milions.

Encara hi ha 25 milions de tones de runa generades durant la catàstrofe, i les tasques de neteja seran molt llargues. De fet, segons la BBC, el Japó trigarà cent anys a eliminar tots els residus.

Les tasques de reconstrucció continuen mentre més de 300.000 persones continuen desplaçades, vivint en llars de manera temporal. Més de 1.500 infants van perdre un dels pares o tots dos en la catàstrofe. 

El greu accident de Fukushima també va tornar a obrir el debat mundial sobre les centrals nuclears i l’allargament de la vida d’aquestes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any