Reconeixement periodístic a Carles Porta per la recerca del crim de Fago

  • Ha guanyat el III Premi Josep Maria Huertas Claveria de Periodisme Escrit

VilaWeb
Redacció
09.03.2012 - 17:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Carles Porta, autor de ‘Tor. Tretze cases i tres morts’ (La Campana), ha guanyat el III Premi Josep Maria Huertas Claveria de Periodisme Escrit per ‘Fago‘, un nou llibre d’investigació periodística sobre el crim que es va produir en aquest poble del Pirineu d’Osca el gener del 2007. Va aparèixer mort l’alcalde de Fargo i es va acusar Santiago Mainar, ‘un ramader idealista que es va declarar culpable ‘perquè deixessin en pau els altres veïns’, explica Marisa Mainar, que no s’ha cregut mai que el seu germà sigui l’assassí de Fago. El llibre sortirà a finals de mes a La Campana.

Porta va arribar a aquest petit poble de trenta habitants per fer una crònica sobre el crim encarregada pel diari El Mundo. El poble estava ple de periodistes, però només ell es va quedar a dormir i s’hi va passar quatre dies. El periodista es va instal·lar a Casa Antoniales, que regentava Santiago Mainar, amb el qual va tenir llargues converses.

Santiago Mainar va ser condemnat a vint anys de presó. Porta en fa cinc que segueix el cas, ha visitat més de seixanta vegades Mainar a la presó de Saragossa. Degut a tota la recerca i informació el periodista té una perspectiva del cas diferent. Ell no creu que Mainar sigui culpable, entre altres coses, perquè no hauria pogut fer el crim en solitari. Per Porta, Mainar és un personatge molt peculiar, un il·luminat, molt culte i molt especial, un personatge de novel·la. Porta ha subratllar que el llibre també és un retrat íntim de la germana de l’arrestat, Marisa, que no ha deixat d’estimar-lo, tot i convertir-se en la germana d’un assassí d’un dia per l’altre.

El premi, dotat amb 6.000 euros, ha estat atorgat pel col·lectiu La Lamentable Penya, que integren José Martí Gómez, Enric González, Maria Eugènia Ibáñez, Joan de Sagarra, Antoñito el Paleta, Juan Antonio Roqueta, Pilar Aymerich, Ángel Alonso, Eugeni Madueño, Bru de Rovira, Joaquim Capdevila, John W. Wilkinson, Pedro Madueño i Salvador Sansuán.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any