Ximenis: ‘Voldríem que els 554 municipis de les consultes preguntessin per la bandera espanyola’

  • Arenys de Munt aprova en ple de convocar un referèndum per decidir-ho

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple d’Arenys de Munt va decidir ahir de fer una consulta popular per decidir si penja la bandera espanyola a la façana del consistori. Amb els onze vots a favor de CiU, ERC i la CUP i els dos en contra del PSC i el PP, l’acord (pdf) també preveu de fer saber a la delegació del govern espanyol ‘la seva preocupació per la imposició de la bandera espanyola als edificis consistorials dels municipis catalans’.

‘L’Ajuntament s’ha fet ressò del malestar manifestat per algunes associacions del poble, que consideren que aquesta decisió hauria de tenir en compte la voluntat dels vilatans d’Arenys de Munt i, en aquest sentit, proposen de fer una consulta popular’, diu l’ajuntament.

‘Ens han trucat per si teníem penjada la bandera espanyola’

En declaracions a VilaWeb, el batlle, Josep M. Ximenis, ho explica així: ‘Les entitats d’Arenys de Munt estaven preocupades per l’ofensiva per imposar la bandera espanyola als ajuntaments, i hem rebut trucades de mitjans espanyolistes per si la teníem. Al final, hem decidit de fer un referèndum’.

‘Que no només sigui Arenys de Munt’

Ximenis emplaça els 554 municipis que van celebrar consultes sobre la independència que facin el mateix ara. ‘És una manera que tothom s’activi i que es constati quina és l’opinió del poble català sobre el tema de les banderes, que no només sigui Arenys de Munt que ho faci’. A més, traslladarà aquesta voluntat en l’executiva de l’Associació de Municipis per la Independència del 19 de març perquè doni suport a aquesta iniciativa.

La proposta d’acord també fa constar la preocupació d’una part dels regidors ‘per l’actitud agressiva mantinguda per la delegació del govern espanyol contra la voluntat popular, que pot derivar en un conflicte innecessari al nostre país’.

Persecució a qui no pengi la bandera espanyola

La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, va anunciar a principi d’aquesta setmana que perseguiria els ajuntaments que no tinguessin la bandera espanyola a la casa de la vila, de manera que si els consistoris no fan cas al seu requeriment, els denunciarà a través de l’advocacia de l’estat.

A moltes cases de la vila no hi voleia pas, ni ara ni mai des de la transició, la bandera espanyola. Però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar fa poc l’Ajuntament de Sant Pol de Mar a penjar-la-hi, després d’una denúncia d’un regidor. En senyal de protesta, l’ANC hi va penjar una estelada, però la delegació del govern espanyol la va fer treure i va obligar la municipalitat a penjar-hi l’espanyola. Arran del fet, l’ajuntament ha rebut molts correus amenaçadors, i Llanos de Luna va proclamar que seria inflexible en el compliment de la llei de banderes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any