La immersió lingüística a Catalunya esquiva l’embat de la justícia

  • El TSJC permet a les famílies que ho demanaven d'escolaritzar els fills en espanyol

VilaWeb
Redacció
09.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vint-i-quatre magistrats de la sala de contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van decidir (pdf) ahir d’admetre excepcions a la immersió lingüística a l’escola, de tal manera que totes les famílies que ho demanin podran ser escolaritzades amb l’espanyol com a llengua vehicular; serà el cas de les tres famílies que van presentar el recurs i que han estat defensades per l’advocat Ángel Escolano.

Va ser Escolano mateix qui va explicar la decisió dels magistrats. Aquesta és la resposta al recurs presentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular.

El tribunal diu que no pot fer un pronunciament general sobre l’ús del castellà com a llengua vehicular del sistema educatiu català. Així i tot, estima parcialment el recurs de reposició presentat per la Generalitat i marca l’obligació que té d’atendre la demanda de les famílies que havien presentat el recurs. També precisa que la interlocutòria no es referia ‘al sistema educatiu sencer a Catalunya’.

La resolució fou aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d’un dels magistrats. Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreria la decisió al Suprem.

Els precedents

El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d’Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D’aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l’estatut.

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut considera el castellà llengua vehicular de l’ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

El recurs de reposició de la Generalitat es basava en la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), també recorreguda al TC pel Partit Popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any