Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  04.03.2012  23:43

Ja es pot trobar en català l'últim llibre de Ferran Adrià, 'El menjar de la família'

Proposa els menús que cada dia menjava l'equip de cuina i sala d'ElBulli

Men?ame
 

L'edició catalana de 'El menjar de la família' (la Magrana) arriba, per fi, en català. El llibre exposa què menjava i com s'organitzava l'equip d'elBulli. S'hi contenen trenta-un menús, basats en més de noranta plats de cuina tradicional. Ferran Adrià ha parlat amb VilaWeb del llibre i d'alguns aspectes més de la seva cuina (vídeo).

RBA va publicar el llibre únicament en castellà el novembre de l'any passat i ja n'ha venut 80.000 exemplars.

 

Diu Adrià: 'Aquest volum neix d'una reflexió: fins els anys setanta, més o menys, la cuina de restaurant no havia de dialogar amb la cuina familiar, perquè les mestresses de casa cuinaven tan bé o més que els cuiners professionals. Però amb la incorporació de la dona al mercat laboral, les coses comencen a canviar. Cada vegada tenim més poc temps per a cuinar i això imposa una nova manera de dialogar. Alhora, calia aportar uns plats que fossin barats, perquè  la gent no es pot gastar gaires diners cada dia. La majoria guanya mil euros, mil cinc-cents o dos mil el mes. Per tant, ens situem en un nou discurs de la cuina a partir del temps i dels diners. A mi, no em tocava fer aquest discurs, però em vaig adonar que a l'hora de fer la cuina del personal d'elBulli treballàvem amb aquestes variables.'

Un llibre com aquest tan sols es podia fer després de tancar elBulli? 'No, l'hem fet quan ens hem adonat que fèiem aquesta cuina. Fixa't en la mà de debats que hem tingut, i que hem parlat de cuina tradicional i de cuina moderna. Però què m'expliques, si jo en faig cada dia, de cuina tradicional, però per a la gent d'elBulli. Ara, no ens n'havíem adonat, ni nosaltres ni ningú fins avui. Els periodistes sempre ens heu demanat què menjàvem a casa i mai què menjàvem al restaurant.'