Prevenció de la Tortura desmenteix l’article del diari ‘El País’ que defensava l’actuació de Garzón

  • Rebutja que el text qualifiqui de 'mite' les tortures patides per disset independentistes detinguts el 1992

VilaWeb
Redacció
02.03.2012 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Coordinadora catalana per la prevenció i la denúncia de la tortura ha emès un comunicat (pdf) en què critica l’article ‘Garzón i el mite de les tortures a Terra Lliure‘, publicat al diari ‘El País’ el 25 de febrer. L’article diu que l’ex-jutge va ordenar al forense un reconeixement dels detinguts el 1992 i que ell no tenia competència per a investigar la denúncia de tortures presentada. La coordinadora, integrada per catorze entitats de defensa dels drets humans, mostra el rebuig per la interpretació de l’article, ‘que titlla les tortures de mite, de mentida’.

‘Considerem indigna la frivolitat d’aquesta informació quan se sap com és de difícil provar judicialment la pràctica de la tortura i els maltractaments’ i ‘quan hi ha una sentència del Tribunal d’Estrasburg que condemna l’estat espanyol’, diu la coordinadora, que recorda que la sentència del Tribunal de Drets Humans ‘va suposar una fita important en la denúncia de la tortura al nostre país. que el cas va arribar a Estrasburg perquè cap instància judicial espanyol no va considerar necessari investigar-ho. ‘La sentència condemnà l’estat espanyol per aquesta raó i va posar de manifest el mal funcionament del sistema judicial espanyol a l’hora de tractar casos de tortura i maltractaments’.

Sobre la manca de competència de Garzón per a investigar la denúncia de tortures a què fa referència l’article, la coordinadora insisteix que ‘res no justifica que un jutge miri cap a una altra banda quan davant seu declaren persones amb lesions visibles que diuen haver estat torturades’.

A més, critica que l’article ‘ignori deliberadament allò que Garzón mai no va fer i que el TEDH va condemnar’, que ‘la bona praxi judicial per prevenir els maltractes hauria deduït testimoni de la denúncia d’un delicte greu de tortures i hagués remès diligències als jutjats ordinaris’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any