Milers d’estudiants surten al carrer en defensa de la universitat pública

  • Hi ha hagut manifestacions a ciutats de tot el país · La protesta acaba amb incidents a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.02.2012 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers d’estudiants han sortit als carrers de viles de tot el país per protestar contra les retallades i el nou model de governança. A Barcelona, la manifestació ha avançat pel centre amb el lema ‘No pagarem la seva estafa, Salvem la universitat pública’. El punt de tensió ha arribat davant la seu de la Borsa de Barcelona, quan alguns manifestants han llançat pintura i pedres als mossos que custodiaven l’edifici.

Abans, a primera hora del matí, hi ha hagut talls de trànsit d’un grup d’estudiants de la UAB. I després, diversos grups d’estudiants que es dirigien cap al centre de Barcelona, han tallat l’avinguda Diagonal a l’alçada del Palau Reial, la Meridiana i la Gran Via.

Gentada a València

També hi ha hagut una gentada pel centre de València, que s’ha manifestat rere una pancarta que reclama ‘un ensenyament públic i de qualitat’. Una marxa que arriba marcada per les protestes i les càrregues policíaques de fa tot just una setmana. A més, centenars d’estudiants han col·lapsat el trànsit del centre de València durant tres hores després de la manifestació de migdia. Cap a les 15.00, quan la multitudinària manifestació ja havia acabat, un grup de gent ha tallat el trànsit al carrer Xàtiva, davant l’IES Lluís Vives i poc després un miler de persones s’ha aplegat davant la seu de la delegació del govern per demanar la dimissió de Paula Sánchez de León. Després de passar per l’ajuntament i la ronda interior, han anat fins a la seu del PP, on han fet una plantada, i després s’han dirigit de nou cap a l’IES Lluís Vives.

A Palma, més d’un miler d’estudiants han marxat fins al Consolat de Mar sota el lema ‘Seva és la crisi, nostra és la lluita’. A banda, hi ha hagut marxes a desenes de ciutats més.

També hi ha hagut protestes i concentracions a desenes de viles i ciutats, com Tarragona, Girona, Alacant, Lleida, Manresa, Castelló, Sabadell, Vilafranca del Penedès, etc.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha cridat a fer vaga avui a les universitats públiques catalanes contra les retallades i el nou model de governança. Des d’ahir al vespre hi ha hagut tancades a universitats i a instituts de tot el país. La vaga, acompanyada de les manifestacions, té el suport de sindicats d’estudiants, com el SEPC, i del personal d’administració i serveis i docent i investigador (PAS i PDI)

Les tancades

Una de les tancades més nombroses aquesta nit és la que hi ha hagut a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al Raval amb un centenar de participants.

Segons que ha informat el SEPC i recull el diari l’Accent, a Barcelona també hi ha hagut tancades a l’ETSEIB de la UPC i a la UPF a la Ciutadella. A Castelló, els estudiants de la Universitat Jaume I han ocupat la Facultat d’Humanes; a Mallorca, l’Assemblea d’estudiants de la UIB ha decidit ocupar la facultat Guillem Cifre; a València, hi ha tancades a tots els campus: al de Tarongers, a la facultat de Dret; a Burjassot, a la Facultat de Farmàcia, i també a Blasco Ibañez. Hi ha hagut tancada també a la Casa de l’Alumne de la Universitat Politècnica de València. A més, hi ha hagut tancades a uns quants instituts del país.

També una trentena d’estudiants han passat la nit a la facultat de Lletres del campus del Barri Vell de Girona, i aquest matí han barrat el pas a les dues facultats del campus amb cadenats i tanques d’obres.

Després de la manifestació de migdia, desenes d’estudiants han ocupat l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Sobre aquesta acció, la direcció del centre ha presentat una denúncia per desperfectes causats a l’edifici.

Els motius

El manifest de la Plataforma explica el motiu de la vaga: contestar les retallades dels pressupostos universitaris, l’acomiadament de professors, l’augment de les taxes dels estudis i el nou model de governança. La convocatòria de vaga es proposa de paralitzar vint-i-quatre hores l’activitat universitària contra la política que porta a terme la Generalitat.

Ara, els estudiants ja van fer ahir una protesta prèvia davant el Departament d’Economia i Coneixement, i van provar d’entrar-hi per manifestar al conseller Andreu Mas-Colell l’oposició ‘al nou model de governança’ que, diuen, ‘suspèn el dret de l’educació pública’. Però l’acció no es va poder consumar, perquè els mossos antiavalots van barrar-los l’entrada i van detenir dos estudiants –que després foren deixats en llibertat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any