Arrenquen les manifestacions dels estudiants

  • La vaga universitària comença amb tancades i talls de trànsit · Grups d'estudiants tallen la Diagonal de Barcelona · A migdia hi haurà marxes a moltes ciutats del País Valencià, de les Illes i Catalunya contra les retallades i el model de governança

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.02.2012 - 12:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest migdia se celebren les manifestacions convocades a un bon grapat de ciutats del país: a Barcelona, que arrenca de la plaça Universitat; a València, de la Facultat de Geografia i Història; a Palma, de la plaça del Tub, entre molts llocs més. Abans, a primera hora del matí, hi ha hagut talls de trànsit d’un grup d’estudiants de la UAB. Després, diversos grups d’estudiants que es dirigien cap al centre de Barcelona, han tallat l’avinguda Diagonal a l’alçada del Palau Reial, la Meridiana i la Gran Via.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha cridat a fer vaga avui a les universitats públiques catalanes contra les retallades i el nou model de governança. Des d’ahir al vespre hi ha hagut tancades a universitats i a instituts de tot el país. La vaga, acompanyada de les manifestacions, té el suport de sindicats d’estudiants, com el SEPC, i del personal d’administració i serveis i docent i investigador (PAS i PDI)

Les tancades

Una de les tancades més nombroses és la que hi ha hagut a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al Raval amb un centenar de participants.

Segons que ha informat el SEPC i recull el diari l’Accent, a Barcelona també hi ha hagut tancades a l’ETSEIB de la UPC i a la UPF a la Ciutadella. A Castelló, els estudiants de la Universitat Jaume I han ocupat la Facultat d’Humanes; a Mallorca, l’Assemblea d’estudiants de la UIB ha decidit ocupar la facultat Guillem Cifre; a València, hi ha tancades a tots els campus: al de Tarongers, a la facultat de Dret; a Burjassot, a la Facultat de Farmàcia, i també a Blasco Ibañez. Hi ha hagut tancada també a la Casa de l’Alumne de la Universitat Politècnica de València. A més, hi ha hagut tancades a uns quants instituts del país.

També una trentena d’estudiants han passat la nit a la facultat de Lletres del campus del Barri Vell de Girona, i aquest matí han barrat el pas a les dues facultats del campus amb cadenats i tanques d’obres.

Els motius

El manifest de la Plataforma explica el motiu de la vaga: contestar les retallades dels pressupostos universitaris, l’acomiadament de professors, l’augment de les taxes dels estudis i el nou model de governança. La convocatòria de vaga es proposa de paralitzar vint-i-quatre hores l’activitat universitària contra la política que porta a terme la Generalitat.

Ara, els estudiants ja van fer ahir una protesta prèvia davant el Departament d’Economia i Coneixement, i van provar d’entrar-hi per manifestar al conseller Andreu Mas-Colell l’oposició ‘al nou model de governança’ que, diuen, ‘suspèn el dret de l’educació pública’. Però l’acció no es va poder consumar, perquè els mossos antiavalots van barrar-los l’entrada i van detenir dos estudiants –que després foren deixats en llibertat.

Manifestacions pertot

De manifestacions, n’hi ha de convocades a Alacant (13.00, a la Mà d’Azorín); Barcelona (12.30, a la plaça de la Universitat); Castelló (12.00, a la plaça de la Independència); Gata de Gorgos (12.00, a l’estació de tren); Girona (12.00, a la plaça de Sant Domènec); Lleida (12.00, a la plaça de Víctor Siurana); el Masnou (11.00, a l’estació de tren); Olot (9.30, a la plaça del Rector Ferrer); Palma (12.00, a la plaça del Tub); Tarragona (11.00, a la plaça Imperial Tàrraco); Tortosa (12.00, al carrer de la Mare de Déu de la Providència); València (12.00, a la Facultat de Geografia i Història); i Vinaròs (11.00, a la plaça de l’Ajuntament).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any