Un assessor de Barberà va encendre la difamació contra la filla de Morera

  • Luis Salom Andrés va ser el primer a parlar a Twitter de la detenció i a difondre-hi informació confidencial

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
29.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Qui va informar de la detenció de la filla d’Enric Morera, menor d’edat? Com aquesta informació va passar de la delegació del govern espanyol a l’equip de govern de Rita Barberà? Aquesta és la pregunta que el síndic de Compromís fa a la fiscalia de menors, després de denunciar-hi la difamació de la seva filla i l’interrogatori a què fou sotmesa al cotxe patrulla i a la comissaria. En tot cas se sap qui va començar a difondre-ho per Twitter: el ‘community manager’ de la batllessa, Luis Salom Andrés, amb aquest piulet.

 

Salom es defensa

Luis Salom Andrés va parlar a Twitter de la detenció de la filla de Morera dilluns a la vesprada, concretament a les 15.55. La seva va ser la primera informació pública del cas a la xarxa social. Significativament just un minut després, el diari ABC publicava un piulet anunciant la detenció. La notícia d’aquest diari porta data de les 17.44, és a dir força posterior, però avui Luis Salom s’ha defensat per Twitter dient que la primera informació pública va ser d’aquest diari, i no seva.

Per a fer-ho, argumenta que fent la cerca en el diari ABC amb les paraules ‘Enric Morera’ apareix una llista de notícies en què la primera que fa referència a la filla del dirigent de Compromís i que és de les 15.42, tretze minuts abans del seu piulet. Aquesta notícia, tanmateix, és la mateixa que apareix marcada a les 17.44 si no es fa la cerca. I en qualsevol cas Salom no explica per quin motiu, si hagués estat així, en el seu primer piulet ni enllaça la notícia ni esmenta el diari i en canvi un quart d’hora després sí que l’esmenta dient que l’ABC ‘ja ha tret la notícia’.

El primer diari a fer-se ressò, doncs, va ser l’ABC, i després El Mundo. En acabat s’hi van afegir els diaris valencians Las Provincias i Levante-EMV. També va haver-hi alguns càrrecs destacats del PP, com la diputada i ex-consellera de Cultura, Trinidad Miró, i el diputat Antonio Peral, que van amplificar la informació qualificant la filla de Morera de ‘grafitera’, donant per bo que havia fet les pintades.

Infringint la llei

L’acció de Luis Salom pot infringir el reial decret 1774/2004 (pdf), del 30 de juliol, que aprova el reglament de la llei orgànica 5/2000, del 12 de gener. Aquesta llei regula la responsabilitat penal dels menors. Al punt tercer del capítol segon, diu: ‘Els registres policíacs de la identitat i de qualsevol dada relativa a la intimitat dels menors són de caràcter estrictament confidencial i no poden ser consultats per tercers.’

Morera entén que la policia ha violat la llei que estableix com cal actuar amb els menors d’edat, fent un interrogatori sense advocats ni familiars; a més, ‘algú ha passat dades d’una menor sense cap mena de diligència i sense respectar la llei’.

Aïllada en un cotxe patrulla

Morera explica que dissabte la seva filla era a la zona del jardí de l’Hospital amb una trentena d’amics, la majoria companys de l’IES Lluís Vives de València. ‘En aquell moment va aparèixer la policia i, curiosament, l’única xica que fou trasllada i aïllada en un cotxe patrulla fou la meua filla, i la interrogaren amb la intenció que reconeguera que era l’autora d’unes pintades. El tractament és un fet gravíssim perquè s’ha violat la llei.’

També assenyala que els joves no foren sorpresos per la policia fent pintades. ‘I cosa més greu, una vegada a la comissaria, set menors foren interrogats sense la presència dels pares, sense la presència d’advocats i sense informar-los dels seus drets i de la raó d’haver estat detinguts.’ Que fins a les dues de la matinada no els varen comunicar que els havien detinguts, que els acusaven de ser els autors d’unes pintades, però sense cap prova, ni cap expedient obert. I afegeix: ‘El fet més greu del cas és que algú ha passat dades d’una menor sense cap mena de diligència, sense respectar la llei, que és molt clara, i tot plegat s’ha aprofitat per fer una campanya personal d’atac directe contra una formació política i contra la meua persona’.

Indignació a la xarxa

Aquesta persecució mediàtica ha desfermat moltes crítiques a la xarxa, entre les quals la del diputat socialista al congrés espanyol Ximo Puig, molt preocupat per la ‘satanització de la filla d’Enric Morera’.

El membre del consell d’administració de RTVV en representació de Compromís, Rafa Xambó, ha expressat la seva indignació per Twitter: ‘Vergonya, premsa. Morera denuncia a la fiscalia de menors la detenció irregular de la seva filla’. I després: ‘Suspens a la premsa valenciana pel tractament infame de la primavera valenciana i avui de la detenció de la filla d’Enric Morera’.

El batlle de Pedreguer, Sergi Ferrús, ha qualificat els mètodes de feixistes. ‘No venceran la dignitat, no venceran amb la por’, ha reblat, i ha donat ànim a Morera.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any