SOS Delta es reactiva contra la instal·lació de l’Eurovegas al Baix Llobregat

  • La plataforma comença una sèrie d'accions per mostrar l'oposició al macro-projecte d'oci

VilaWeb
Redacció
27.02.2012 - 18:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta d’instal·lar el macro-projecte d’oci Eurovegas al Baix Llobregat ha reactivat la plataforma ecologista SOS Delta, que agrupa entitats com Depana, Ecologistes en Acció o el grup de Viladecans ‘Salvem les Oliveretes’. Algunes d’aquestes entitats ja van promoure l’oposició al camp de golf que l’Ajuntament de Viladecans planejava a final dels anys noranta i que diverses sentències van aturar, i també s’ha oposat al Barça Parc.

Adverteixen que fer un complex com l’Eurovegas al delta del Llobregat suposaria traspassar ‘la ratlla vermella de l’equilibri territorial’. De moment, han convocat una primera trobada aquest divendres per mostrar el seu rebuig a Eurovegas, i Ecologistes en Acció ja ha aplegat gairebé 3.000 firmes en contra del projecte a Internet.

Durant el segle XX, i especialment en la seva darrera dècada, el Delta del Llobregat, que conserva una de les tres grans zones humides de Catalunya junt amb el de l’Ebre i els Aiguamolls de l’Empordà, ha patit diverses transformacions que ha reduït els espais dedicats a la preservació de la natura.

En aquest context, ‘urbanitzar unes altres 200 o 400 hectàrees (sigui per aquest o per un altre projecte) és inassumible des d’un punt de vista ambiental, i passa la ‘ratlla vermella’ de l’equilibri territorial’. Aquesta és la tesi de les entitats ecologistes agrupades a la plataforma SOS Delta, i que ha sintetitzat en un escrit la plataforma viladecanenca ‘Salvem les Oliveretes‘.

Lluita contra altres proejctes urbanístics

Amb aquesta tesi, entitats com Depana o Ecologistes en Acció ja es van oposar al projecte de fer el Barça Parc, que l’ajuntament i el club de futbol van presentar el juliol del 2009, quan van signar un conveni, i que ara ha quedat aturat.

També es van oposar, l’any 2000, al camp de golf que impulsava el consistori viladecanenc amb la col·laboració de l’empresa ‘Golf de Viladecans’, que va suscitar l’oposició de partits polítics, entitats veïnals i ecologistes i que va resultar inviable perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el conveni que el consistori i l’empresa havien signat el 1997.

‘Xantatge amb els llocs de feina’

Les entitat s’han tornat a activar, preocupades per l’interès de la Generalitat al projecte del multimilionari nord-americà Sheldon Adelson. En cas de fer-se realitat, significaria ‘no només aixecar una ‘nova ciutat’ a la comarca sinó crear una illa fora de la llei’, denuncien.  Per això rebutgen la possibilitat d’instal·lar Eurovegas al Prat o a Viladecans,c om apuntaven algunes informacions.

‘En comptes d’un model d’economia productiva, basat en la innovació, la qualitat de l’ocupació i l’equilibri ambiental, Eurovegas significa explotació de les persones, foment de negocis especulatius i diner negre i especulació urbanística’, afegeix el manifest, que acusa Adelson de fer ‘xantatge amb els llocs de feina’.

Trobada aquest divendres

Les entitats ja han convocat una trobada el proper divendres a Viladecans, a la qual han convidat també associacions veïnals. A més, a la plataforma digital Actuable.es Ecologistes en Acció, que ja ha rebutjat el complex de casinos i hotels amb un comunicat propi, ha aplegat gairebé 3.000 signatures en contra del projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any