Juan Carlos Elijas guanya el Premi de Poesia M.M.Marçal

  • Amb “Per un nus a la gola” que publicarà Pagès Editors

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
25.02.2012 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor tarragoní Juan Carlos Elijas és el guanyador del XIV Premi de Poesia Maria Mercè Marçal amb l’obra “Per un nus a la gola”, signat sota el pseudònim Faquir. El premi, en que hi han participat 75 originals l’organitza el Consell Comarcal del Pla d’Urgell per a promoure la creació poètica en català. El pilot Isidre Esteve fou el convidat de la Gala de lliurament del Premi.

Segons ha destacat el secretari del jurat, Ramon Rubinat, “Per un nus a la gola” és un poemari que s’adscriu al tòpic de la peregrinatio vitae (el viatge de la vida), que, en aquest cas, es desenvolupa des de la Tàrraco on “va tenir la infància el seu final de trajecte” fins a Tijuana, el lloc que representa “el final del trajecte”. El poemari fa referència a altres finals, als petits finals de moltes

coses, la qual cosa li confereix un marcat to elegíac (“hem arribat del llim/a complir amb la nostra extinció”). Pel seu autor, Juan Carlos Elijas, “és possible que en l’última de les tres parts s’apreciï una mirada de compromís amb l’ésser humà més desfavorit, alhora que una retrobada amb autors que van deixar la seva petjada a Mèxic: Cernuda, Cravan, Artaud o Agustí Bartra. Una Tijuana que és principi i final on s’arrepleguen les ànimes dels éssers estimats”.

Formalment, destaca la riquesa d’imatges, el vers lliure i l’absència de puntuació en algunes composicions. El mateix Elijas s’hi ha referit com “una poesia amb certa tendència al fet metapoètic sense perdre l’arrel dels peus al terra”. Un exemple n’és l’harmònica interrelació entre el referents externs i l’experiència íntima; per exemple, el poeta utilitza amb molta habilitat referències a creadors (poetes i músics, principalment) i referències geogràfiques (a les ciutats portuàries i a Mèxic, preferentment) que, alhora, actuen com a fites, com a senyals que marquen etapes d’un camí vital. “Per un nus a la gola” s’ha imposat davant de les altres 74 propostes que han optat a aquesta catorzena edició del premi. El jurat, format per Dolors Miquel, Jordi Pàmias, Jaume Pont, Joan Cornudella i Ramon Rubinat, ha destacat la diversitat de propostes i estils i la capacitat de convocatòria d’aquest certamen que guanya participants any rere any.

Primera obra en català

Aquesta és la primera obra que Juan Carlos Elijas escriu en català , t6o i que ne té una en edició bilingüe espanyol-català. El veredicte s’ha donat a conèixer divendres a la nit en el transcurs d’un sopar al restaurant Resquitx de Golmés davant d’unes 400 persones. La vetllada, l’ha presidit el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, i ha comptat, com hem dit, amb la presència del pilot d’Oliana Isidre Esteve.

La Suda

El Premi de Poesia Maria Mercè Marçal és convocat anualment pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell i està dotat amb 3.500 euros, que corresponen als drets de publicació de la primera edició, i la publicació de l’obra guanyadora dins de la Col·lecció La Suda de l’editorial Pagès Editors.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any