L’ex-president Pujol abjura de la constitució espanyola

  • 'Els catalans ja no tenim constitució', diu · Crida a la mobilització perquè Catalunya és morta sense pacte fiscal

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol va dir ahir que Catalunya ‘era morta i inviable’, si no millorava el finançament amb un pacte fiscal just. Tot i reconèixer que és difícil d’aconseguir, va comentar que els catalans no es podien estar de braços plegats, perquè ‘construir un país amb el finançament actual i l’orientació política actual no és possible… Tota altra cosa és la mort. S’ha d’intentar, doncs, i si no és el pacte fiscal s’ha d’intentar una altra cosa’, va manifestar durant la presentació del tercer volum de les seves memòries. També va indicar que els catalans ja no tenien constitució que els emparés, després de la sentència sobre l’estatut.

Pujol va presentar ahir el tercer volum de les seves memòries, i l’acte, tingut com d’habitud a l’hotel Majèstic, va donar peu a parlar de qüestions d’actualitat, com ara el pacte fiscal. En aquest punt, l’ex-president es va alinear amb Artur Mas, el seu successor, i va manifestar que Catalunya no seria si no millorava el finançament.

Bo i creure que el pacte fiscal no pot ser com el concert basc o navarrès, per manca de base històrica i perquè ha de ser més solidari, el considera difícil, però que Catalunya havia de prescindir-ne, de si era possible o no, ‘perquè, si acceptem la situació tal com és, som morts’.

Segons Pujol, Catalunya serà inviable, d’ací a uns quants anys vista, si vol ser un país amb ganes d’impulsar l’economia i amb un estat del benestar potent que integri els nouvinguts. ‘Tot això, amb el finançament que tenim i l’estatut que ara tenim no és viable. És tan inviable com la independència. Construir un país amb el finançament actual no és possible.’ Va recordar que Catalunya havia crescut aquests últims deu anys un 20% en població, i tota aquesta onada d’immigració s’ha de poder acollir amb tots els serveis de l’estat del benestar, per una qüestió moral, però també per a poder integrar-la. ‘S’ha d’intentar [el pacte fiscal]; qualsevol altra cosa és la mort. I si no és el pacte fiscal, s’ha d’intentar una altra cosa.’

Per això, va cridar tothom, també el PSC, a reaccionar i a mobilitzar-se al voltant d’aquest objectiu. Quant al PP, va dir que no podia ser que no hi donés suport, sabent, com sap, que l’espoliació fiscal de Catalunya ‘no està bé’.

Ara, l’ex-president, va evitar de parlar de possibles alternatives, en cas que fracassi el pacte fiscal; tot quant va dir és això: ‘No hi haurà sortides clares i s’haurà de fer un plantejament diferent’.

Sobre la independència, per més que ell mateix ha dit que no tenia arguments per a discutir-la, va manifestar que era ‘molt difícil’, però no impossible, i que era normal que hi hagués més gent que la volgués a la vista d’aquests últims anys de relació amb l’estat espanyol.

La sentència de l’estatut marca un abans i un després

Moltes coses han canviat des de la presentació del segon volum de memòries de Jordi Pujol, l’any 2009, i Pujol en va destacar unes quantes. Va començar per la crisi, que s’ha accentuat, però va recalcar la sentència de l’estatut, que ‘marca un abans i un desprès’. Tot i que ‘ja es veia que anava malament’, la decisió del Tribunal Constitucional posa fi a una guerra que Catalunya perd.

En un símil esportiu, va comentar que ‘se sabia que es perdria, però no si seria per un, per deu o per 25… I s’ha perdut per 25’. I va puntualitzar: ‘Els catalans s’han quedat sense constitució… Ara ja no tenim constitució. Des de la nostra perspectiva, ja no tenim constitució que ens empari.’

Junqueras (ERC) comparteix la visió de Pujol

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va aprovar les tesis defensades per Jordi Pujol, que revelen una ‘percepció encertada’ de la realitat que ell compartia. Per Junqueras, la voluntat dels catalans està per sobre d’allò que marqui la constitució, si s’expressa democràticament: ‘Les lleis mai no poden servir per coaccionar la democràcia’, i la constitució no pot ser l’instrument fonamental, ‘sinó la voluntat del poble’.

També creu que la situació de Catalunya és insostenible, si no aconsegueix un sistema de finançament equiparable al concert basc; per això demana acord social, polític i econòmic per fer força davant l’estat.

Junqueras va dictar ahir una conferència al Cercle d’Economia i va instar els empresaris catalans a sumar-se a l’objectiu del concert econòmic per intentar que el consens polític al voltant de la ‘sobirania fiscal’ vagi acompanyat d’un consens econòmic; segons ell, el país passa una crisi ‘molt greu’ i cal que tots els agents catalans facin un ‘esforç per a cercar alternatives’. L’alternativa, segons ERC, és el concert econòmic, perquè el país no té pas un problema de despesa, sinó d’ingressos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any