Dació en pagament per a famílies ‘al llindar de l’exclusió’

  • Tots els membres hauran d'estar desocupats i a punt d'exhaurir les prestacions · Així ho assegura el ministre d'Economia espanyol

VilaWeb
Redacció
22.02.2012 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, ha anunciat avui (àudio) que treballaran per fer possible la dació en pagament per a les famílies ‘en un llindar d’exclusió’ que tinguin tots els seus membres desocupats i que, a més, estiguin a punt d’exhaurir les prestacions de desocupació en el cas que les tinguin, i que no tinguin rendes ni patrimoni addicional. De Guindos ha fet l’anunci en resposta a una interpel·lació del portaveu d’ICV al congrés, Joan Coscubiela.

Coscubiela ha afirmat que ‘assistim a una situació escandalosa” on aquests pisos fruit dels desnonaments ‘s’adjudiquen de forma immoral per quantitats irrisòries i es deixa sense habitatge famílies desocupades que, a més, queden endeutades per tota la vida’.

Segons De Guindos, el govern espanyol està decidit a fer canvis legislatius per definir les situacions en què les famílies es podran acollir a la dació en pagament. Els canvis legislatius afectarien els interessos moratoris i la manera com s’assignen els pagaments de la hipoteca sobre interessos i sobre el capital prestat. També afectarien les despeses posteriors a l’execució de la hipoteca. El ministre ha admès que en aquests moments hi ha interessos abusius sobre famílies amb pocs recursos i ha destacat que existeix marge legal per moderar-los.

Codi de bones pràctiques

A més, segons De Guindos, el govern vol impulsar un codi de bones pràctiques per als bancs que recolliria la dació en pagament per a aquests col·lectius, la corresponsabilitat en les divergències excessives entre la taxació de l’habitatge i el preu pel què s’executa, i una moratòria de dos anys entre el moment en què s’executa el desnonament i el desallotjament definitiu. Tot plegat és una combinació de canvis legislatius concrets que s’abordaran en una comissió amb aquest codi de conducta al qual les entitats bancàries es podrien adherir de forma voluntària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any