València espera avui una mobilització multitudinària per a fer costat als estudiants

  • 'Som el poble i no l'enemic', lema de la manifestació que sortirà a les sis de la vesprada de l'IES Lluís Vives

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la multitudinària manifestació espontània d’estudiants universitaris i de secundària contra la a retallada en l’ensenyament públic i contra la violència policíaca, avui s’espera una gran manifestació, que eixirà a les 18.00 de l’IES Lluís Vives. L’han convocada tot d’entitats cíviques, partits de l’oposició i pares i professors de l’institut, sota el lema ‘Som el poble, no l’enemic’. La manifestació s’acabarà davant de la delegació del govern espanyol.

Ahir a la vesprada una riuada de gent va anar a l’IES Lluís Vives, des de l’avinguda de Blasco Ibáñez i del carrer de Colom. Ara, tant aquest carrer, com els carrers adjacents (de Xàtiva i del Marquès de Sotelo), van omplir-se de gent, i com més passava el temps, més.

El clam era unànime: que dimiteixi la delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León. Hi havia poca policia, i no hi hagué cap incident. La concentració es va allargar davant la seu del PP i de la delegació del govern espanyol, tot escandint: ‘Més educació i menys policia’.

Molts dels estudiants també cridaven: ‘Aquestes són les nostres armes’, tot brandant el llibre que portaven a les mans en senyal d’oposició a la barbàrie policíaca.

Els dotze detinguts de dilluns, que ahir encara eren a la comissaria de la policia, foren deixats anar provisionalment amb l’obligació de presentar-s’hi periòdicament. De fet, arran dels fets de dilluns hi hagué vint-i-cinc detinguts i molts ferits.

Sánchez de León investigarà l’actuació de la policia

La delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, va dir que havia obert un expedient informatiu per a determinar si la policia s’havia extralimitat contra els estudiants. Poques hores abans el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, havia fet saber que compareixeria al congrés per donar explicacions dels fets, si els partits li ho demanaven. En tot cas, va manifestar a Catalunya Ràdio que entre els manifestants hi havia ‘grups violents’.

El síndic de Greuges obre una investigació

El síndic de Greuges, José Cholbi, ha ordenat l’obertura d’una investigació per a valorar la ‘possible vulneració dels drets dels menors’ durant les protestes, després de rebre moltes queixes contra una actuació  ‘desproporcionada’ de la policia. Cholbi es reunirà, en qualitat de Defensor del Menor, amb Sánchez de León i amb representants del consell escolar de l’IES Lluís Vives.

Fabra justifica l’actuació per a evitar un ‘efecte crida’

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, va parlar en una entrevista radiofònica dels fets d’aquests dies a València. Segons el president, cal posar fi a les ‘protestes violentes que no respecten el dret de manifestació per a no desencadenar un efecte crida’.

Fabra defensa el dret de ‘la protesta i la possibilitat de crítica, però no la violència’: ‘Ja fa tres dies que no es respecta el dret de manifestació pacífica i tranquil·la i cal posar-hi fi per a evitar un efecte crida que no podem consentir.’

També va recordar que ‘els problemes ara eren uns altres: Cal centrar-nos a resoldre problemes econòmics i adoptar mesures necessàries per a tirar endavant… Els ciutadans han demostrat que fan costat al govern popular perquè adopti reformes (…). En cinquanta dies el PP ha adoptat més mesures que no el PSOE en vuit anys, i això no agrada a segons qui.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any