La Generalitat anuncia una subvenció a Òmnium l’endemà de les crítiques del PP

  • Muriel Casals diu que 'el govern espanyol subvenciona entitats de dubtós caire democràtic'

VilaWeb
Redacció
21.02.2012 - 16:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha anunciat avui una subvenció de la Conselleria de Presidència a Òmnium Cultural per valor d’1,4 milions d’euros. Ho ha dit tot just l’endemà de les crítiques per part de la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, respecte les ajudes econòmiques a l’entitat. Homs, que ha negat que l’anunci fos cap rèplica a la dirigent del PP, ha emmarcat l’anunci en un exercici de transparència que obliga el govern a fer públics els acords d’un import superior a 3.000 euros. El portaveu del govern ha dit que en els dies vinents farà públiques noves ajudes atorgades el 2011, però la d’Òmnium ha estat l’única subvenció publicitada avui.

Muriel Casals responCamacho que prediqui amb lexemple i renunciï als diners públics que rep la seva formació cada any

Òmnium Cultural proposa al PP que lliuri a la Generalitat de Catalunya un xec amb l’import de les subvencions públiques que rep per tal de contribuir a la sanitat pública de Catalunya. L’entitat respon d’aquesta manera la petició que féu ahir Alícia Sánchez Camacho de dedicar a sanitat els diners públics que ara rep Òmnium. Per Sànchez-Camacho: ‘És molt més important que no es paguin subvencions a Òmnium Cultural o a qualsevol altra entitat cultural, quan hi ha famílies que no poden pagar la guarderia dels fills perquè costa cinc-cents euros o quan necessitem diners per a la sanitat.’

Segons el BOE, el Partit Popular obté cada any uns 9,2 milions d’euros a tot l’estat, sense tenir en compte els diners que reben les fundacions i entitats adscrites al partit. Per això Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, demana que ‘el PP prediqui amb l’exemple i doni al govern català la part proporcional de l’ajuda pública estatal que correspon al Partit Popular de Catalunya’. A banda, cal tenir en compte l’assignació de més de dos milions d’euros que va rebre el grup parlamentari del PP a Catalunya l’any passat

Muriel Casals fa avinent que el govern espanyol subvenciona anualment, amb xifres molt més elevades, entitats culturals i socials com l’Instituto Cervantes, la Federación Española de Fútbol i, fins i tot, entitats de dubtós caràcter democràtic com la Fundación Francisco Franco. En canvi, en relació amb les entitats que defensen la llengua i la cultura catalanes, el PP fa servir una altra mesura i no s’està d’atacar-les.

Òmnium Cultural demana, en definitiva, al PP que sigui transparent i que faci públic quin percentatge dels ingressos representen les quotes dels seus militants i les ajudes públiques que rep. Quant a Òmnium, que té més de 27.000 socis a Catalunya, es nodreix, sobretot, del finançament privat (socis, entitats i empreses) que actualment ja representa el 67% del total del pressupost.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any