Montserrat Garrido: ‘Avui ens hem trobat una pila de correus amenaçadors’

  • La batllessa de Sant Pol de Mar critica que se'ls imposi la bandera espanyola a la façana i recorda que mai no hi havia hagut cap conflicte al respecte

VilaWeb
Bel Zaballa
20.02.2012 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, considera que penjar una estelada a la casa de la vila de Sant Pol de Mar és un delicte d’ultratge a la bandera espanyola, i n’acusa els organitzadors de la concentració, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), i l’ajuntament. L’estelada s’hi penjà des de l’exterior dissabte. En parlem amb la batllessa de Sant Pol, Montserrat Garrido (CiU). Explica que fins ara mai no hi havia hagut cap conflicte amb la bandera espanyola –que no hi ha voleiat mai– i que els maldecaps han vingut ara, amb la imposició de la bandera pel TSJC.

—La delegada del govern espanyol diu que us acusarà d’ultratge a la bandera espanyola…
—Sí, em va trucar per dir-me personalment que emprendria accions contra els qui van fer la manifestació –que no era una manifestació sinó una concentració– i contra l’ajuntament, per haver-ho permès. Però no hi va haver cap ultratge a la bandera espanyola perquè la bandera espanyola no va ser penjada en cap moment.

Com veieu la reacció de Llanos de Luna?
—És difícil d’entendre perquè l’ajuntament ens n’hem mantingut al marge. L’edifici era tancat i no hi va entrar ningú. Fins i tot el manifest que van llegir en la concentració deia que l’ajuntament estava al marge d’aquella acció.

Quina bandera hi voleia ara a la façana de la casa de la vila?
—En la concentració hi van penjar una estelada, però poc després, la policia municipal la va retirar. Ara hi voleien la senyera i la bandera de Sant Pol. Com sempre!

Teniu intenció de penjar-hi la bandera espanyola, com diu la sentència del TSJC?
—Sí, quan ens arribi la sentència ferma, la hi posarem.

No us hi negareu?
—No, perquè la sentència ens hi obliga, i l’hem de complir.

Serà el primer cop que onejarà la bandera espanyola?
—Si més no, jo no recordo haver-la-hi vist mai.  

El de Sant Pol no és pas l’únic ajuntament que no penja la bandera espanyola…
—No. Hi ha moltíssims ajuntaments de Catalunya on només hi ha la catalana i la del poble. Sempre ha estat així, i que no la posis no vol dir que no la vulguis. No es posa perquè no s’hi ha posat mai. I és trist que s’hagi de fer per obligació.

Hi havia hagut mai cap problema, abans de la denúncia?
—No. El regidor Enrique Abad va presentar una moció el 2009 demanant que es pengés la bandera espanyola a la façana de l’ajuntament, però la moció fou rebutjada. Va ser aleshores quan va presentar la denúncia, i ara ha arribat la sentència. Passa que a l’ajuntament no hem trobat cap bandera espanyola. Quan aparegui, la penjarem; i si no, en comprarem una. Complirem la sentència.

I com us agafeu aquesta resolució judicial?
—És una imposició. I em sembla molt trist que les coses s’hagin de fer per imposició.

Creieu que el cas de Sant Pol pot ser un precedent?
—Entenc que sí, que a partir d’aquí es pot fer igual als altres pobles, amb el mateix problema.

Dèieu que no hi havia hagut mai malestar. El malestar ha vingut després de la denúncia, doncs?
—Sant Pol és un poble afable i d’acollida. I dissabte durant la concentració no hi va haver cap aldarull. La denúncia i l’obligació de penjar la bandera espanyola són ganes de pentinar el gat. Quines ganes d’aclaparar! A més, avui ens hem trobat amb una pila de correus amenaçadors pel fet de no tenir la bandera espanyola penjada. Han posat malestar on no n’hi havia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any