Vesprada de violència policíaca al centre de València

  • Els agents carreguen a cops de porra, amb bales de goma i gasos lacrimògens · Hi ha hagut catorze detinguts, quatre d'ells menors, i diversos ferits

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.02.2012 - 20:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia espanyola ha tornat a carregar de valent contra els estudiants que es manifesten a València,. I aquesta vegada, a més de fer-ho a cops de porra, també utilitzen escopetes de bales de goma i gasos lacrimògens. Uns dos-cents joves s’havien concentrat davant de l’IES Lluís Vives i han tallat el carrer de Xàtiva. A partir d’aleshores, les escomeses de la policia no s’han aturat i encara duren. Hi ha hagut com a mínim catorze detinguts, quatre d’ells menors, i entre els ferits hi ha gent gran i vianants que tampoc no tenien res a veure amb les protestes.

La situació caòtica al centre de València s’ha allargat durant tota la vesprada, amb els agents perseguint petits grups de joves, carregant a cops de porra, i ferint alguns dels joves, però també pares que anaven a socórrer els seus fills i gent gran. Tothom qui passés per allí. Hi ha una vintena de detinguts, que es troben a la comissaria esperant prestar declaració.

Des de primera hora de la vesprada, la policia espera a la porta de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València per carregar contra els estudiants que han entrat per protegir-se de les escomeses.

Entre les proclames dels xiquets: ‘Si que són valents que peguen als xiquets’ i ‘Aquests són els herois d’Espanya’ dirigits a les més de vint-i-cinc furgonetes de la policia.

Els serveis sanitaris han atès quatre persones, dos joves i una dona de 57 anys per diverses contusions, i una altra dona de 44 anys per una crisi d’ansietat.

EUPV denunciarà a la fiscalia les càrregues

La nova càrrega policíaca contra els estudiants es repeteix el mateix dia que la delegada del govern espanyol Paula Sánchez de León s’ha reunit amb la síndica d’EUPV, Marga Sanz, que ha anunciat la presentació d’una denúncia a la fiscalia de menors perquè investigui si l’actuació de la policia contra els estudiants la setmana passada suposa un delicte de lesions i de detenció il·legal.

A més, Sanz i el diputat al congrés Ricardo Sixto havien exigit a Sánchez de León que evités una situació similar a les de la setmana passada, amb centenars d’estudiants retinguts i diversos ferits i contusionats per l’escomesa de la policia. Tanmateix, els agents han repetit la maniobra aquesta tarda han tornat a carregar contra els estudiants.

Compromís vol que s’anul·lin es procediments judicials

Després, Sánchez de León s’ha reunit amb Compromís. El seu síndic, Enric Morera, ha demanat que s’anul·lin tots els expedients sancionadors oberts als joves que es van manifestar i que es facin les gestions oportunes perquè s’anul·lins els procediments judicials contra menors. Morera ha exigit que es recuperi ‘la normalitat democràtica’. Per la seva banda, la diputada Mònica Oltra ha criticat Sánchez de León per ‘estar en la inòpia del que passa’, i ha dit que no està capacitada per assumir el càrrec que té. A més, ha demanat que es depurin responsabilitats pel que ha passat i ha dit que denunciaria els fets per un possible delicte d’agressió contra ella. ‘Jo també sóc autoritat, per més que duga samarretes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any