L’eurozona mira de desblocar el segon rescat de Grècia

  • Una setmana després de l'aprovació de noves mesures d'austeritat, el govern grec espera obrir la via per cobrar els 130.000 milions d'euros

VilaWeb
Redacció
20.02.2012 - 09:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Economia de l’eurozona miraran de desblocar avui el segon rescat de 130.000 milions d’euros per a Grècia, que eviti la fallida del país i la sortida de l’euro. La primera ministra alemanya, Angela Merkel, i els primers ministres italià, Mario Monti, i grec, Lucas Papademos, van expressar la confiança divendres via teleconferència que hi pot haver acord sobre Grècia avui a la tarda. Papademos es va entrevistar després amb l’homòleg neerlandès, Mark Rutte, un dels méscontraris  a continuar ajudant Atenes, per obrir el camí cap al segon rescat.

L’ajuda serà sotmesa a condicions estrictes, perquè es dipositarà en un compte blocat per garantir que es destinarà prioritàriament al pagament del deute i només després a finançar els serveis públics. A més, Atenes haurà de posar en marxa abans del final de mes tot un seguit de mesures d’ajust ja compromeses per a rebre el fons.

Però encara queden alguns serrells pendents de tancar. Un dels més importants és l’estructura que tindrà el compte blocat amb els diners del rescat. Tampoc no es descarta que Alemanya, els Països Baixos i Finlàndia tornin a demanar un control reforçat sobre Grècia, per exemple mitjançant una ‘troika’ permanent a Atenes de la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI), per a garantir que s’apliquin les reformes promeses.

No és clar quants diners hi aportarà l’FMI. Fins ara sempre s’havia fet càrrec d’un terç del cost dels programes d’ajuda a països de l’eurozona, però en el segon pla per a Grècia reduirà la contribució i podria quedar en tan sols 13.000 milions, segons ‘The Wall Street Journal’, cosa que augmentarà la factura per als estats de la UE.

Finalment s’ha descartat la idea d’endarrerir el segon rescat fins després de les eleccions anticipades a Grècia, que es faran a l’abril, tal com va suggerir el ministre de Finances neerlandès, Jan Kees de Jager. El problema és que s’hauria de concedir a Grècia un crèdit pont per a cobrir el venciment de deute, per valor de 14.500 milions el 20 de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any