Castelló es manifesta per la tornada de TV3

  • Ahir va fer un any de la desconnexió del senyal de TVC al País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir al vespre va fer un any exacte de la desaparició del senyal de TV3 al País Valencià, prohibida pel govern de la Generalitat Valenciana. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a aturar les emissions arran de l’entrada en vigor de la llei de l’audiovisual que imposava noves sancions, si continuava emetent. Un any després, i amb la incertesa encara planant, avui es fa a Castelló una manifestació per a impulsar una solució de futur, posar fi a la situació actual i ‘recordar que la reivindicació encara és viva’, explica el coordinador d’ACPV, Toni Gisbert.

La manifestació partirà de la plaça de la Farola a les sis del vespre. Els organitzadors, ACPV i la plataforma Sense Senyal, han obert a la web de la convocatòria la possibilitat d’adherir-se a la manifestació. La xarxa bull des d’ahir amb la recuperació de l’etiqueta #sensesenyal i el compte creat per a la manifestació, @mani_tv3.

La manifestació serà encapçalada per representants de la cultura, el sindicalisme i la política. A primera fila hi haurà Vicent Climent, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Eliseu Climent, president d’ACPV; Joan Francesc Mira, de la junta directiva d’ACPV; Teresa Parejo, de la plataforma Sense Senyal; Vicent Pitarch, de l’Institut d’Estudis Catalans; Lluís Meseguer, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Maria Nebot, de Castelló per la Llengua; Maribel Peris, del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló; Guillem Palomo, president del Centre Excursionista de Castelló, i l’escriptor Vicent Usó. Rere una segona pancarta, amb el lema ‘Per la legalització de les emissions de TV3’, hi aniran Encarna Barragán, de Comissions Obreres; Tino Calero, d’UGT; Àlvar Anyó, d’Intersindical Valenciana; Francesc Colomer, del PSPV; Josep Maria Panyella, president del Bloc; Joan Baldoví, diputat de Compromís; Marina Albiol, diputada d’EUPV; Núria Arnau, d’ERPV; Pura Peris, dels Verds; Josep Guia, del PSAN, i Alfons López Tena, diputat de Solidaritat Catalana per la Independència.

Gisbert també destaca la presència de Toni Mayor, president de l’Associació Empresarial Hostelera de Benidorm i la Costa Blanca: ‘Que la patronal hotelera done suport a la legalització de TV3 i fins i tot a una manifestació és molt significatiu del suport social que el tema té al País Valencià.’

La desconnexió dels repetidors d’ACPV, el 17 de febrer de 2011, va posar punt final a vint-i-sis anys d’emissions. L’apagada va tenir una resposta molt contundent des de la societat civil, en forma de concentracions i manifestacions espontànies a tot el País Valencià, i l’aprovació de nombroses mocions municipals. El punt culminant va ser la multitudinària manifestació que el 16 d’abril va omplir amb unes cent mil persones els carrers més cèntrics de València.

Vies de solució: projecte de llei i procés judicial

Gisbert explica que en la situació actual solament hi ha dues vies possibles per a recuperar TV3: la política i la judicial. És a dir, si el projecte de llei de la iniciativa legislativa popular Televisió sense Fronteres tira endavant al congrés espanyol i si el Suprem dóna la raó a ACPV en els recursos contra els expedients administratius del govern valencià.

Respecte del projecte de llei, pendent de continuar a la comissió parlamentària, la Diputació de Castelló ha aprovat fa poc una moció demanant per unanimitat al govern espanyol que aprovi el projecte de llei, que permetria l’intercanvi legal d’emissions dels mitjans de comunicació entre territoris de llengua catalana, èuscara i gallega. Però no hi ha cap termini establert per a tramitar un projecte de llei, de manera que tant poden passar setmanes com anys.

Per Gispert, l’aprovació de la moció a la Diputació de Castelló fan pensar en ‘l’esperança que en un futur immediat puga tornar TV3 al País Valencià’.

‘La posició del govern de Fabra és de no-bel·ligerància’

Fa un any que els repetidors van deixar d’emetre, però funcionen: ‘Demà mateix es podria reprendre l’emissió, depèn exclusivament de la Generalitat Valenciana, que retire els expedients administratius’, diu Gisbert, que recorda que en les condicions actuals reprendre les emissions seria arriscar-se ‘a unes multes que enfonsarien l’entitat’.

El canvi al capdavant del govern valencià, amb la dimissió de Camps, feia preveure també un canvi en l’ofensiva contra ACPV. ‘De moment hem vist gestos’, aclareix Gisbert, i posa com a exemple que, en la votació de la ILP al congrés espanyol, el PP s’hi va abstenir, empès per Fabra. Sobre si res fa pensar que la Generalitat retirarà els expedients, respon que ara com ara la posició de Fabra és ‘de no-bel·ligerància’.

Gairebé mig milió d’euros amb aportacions populars

Un any després de la imposició de tres multes, que sumaven més de 800.000 euros, ACPV n’ ha pagat més de la meitat gràcies a les aportacions de milers de persones, i ha negociat amb l’Agència Tributària un ajornament de la quantitat pendent. ‘Sense el suport de la gent, l’entitat ara ja seria embargada’, va explicar la setmana passada a VilaWeb Toni Gisbert, coordinador d’ACPV.

‘L’esforç des del 2007 ha pagat la pena’

‘Hi ha gent que ens demana: ha pagat la pena l’esforç fet des del 2007? [Quan hi hagué el primer expedient sancionador.] Nosaltres pensem que sí –diu Gisbert–. Al País Valencià hi ha una agressió contínua de la dreta espanyola contra la llengua, la cultura i els símbols d’identitat, i sovint l’esquerra i el nacionalisme hi han reaccionat retrocedint i cedint. En algun moment ens havíem de plantar i traçar una línia vermella. En aquest cas no era tan solament per una qüestió de llengua i de cultura, sinó també de drets democràtics i de llibertat d’expressió. Per això vam decidir que no retrocediríem.’

Gisbert també destaca que s’ha vist ben clarament que hi ha una majoria social que defensa TV3 al País Valencià, i en aquesta majoria hi ha responsables i institucions del PP. ‘Hi ha hagut un canvi social en favor de la normalitat de les transmissions. En canvi, el senyor Camps, que semblava intocable, ha caigut, i el govern valencià ha començat a parlar d’una altra manera i d’entendre’s amb Catalunya’. Pel coordinador d’ACPV, ‘s’ha demostrat que la societat pot plantar cara a un govern que aprofita la majoria absoluta per imposar-se, que pot ser frenat i que hi ha maneres de defensar la dignitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any