L’empresari gironí Joaquim Vidal compra El Punt Avui

  • El propietari de Televisió de Girona i dels supermercats Valvi compra la majoria de les accions a Joan Bosch

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.02.2012 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El Punt Avui ha canviat de mans aquesta tarda i l’empresari gironí Joaquim Vidal s’ha convertit en el seu màxim accionista. Segons els treballadors, la venda del rotatiu s’hauria fet efectiva pel preu simbòlic d’un euro, tot i que la direcció només avança que s’ha venut pel “valor del passiu”. Vidal, que és propietari de Televisió de Girona i de la cadena de supermercats Valvi, ha comprat el paquet majoritari d’accions, que fins ara pertanyia a l’empresari carni Joan Bosch. El preacord de venda s’ha rubricat aquesta tarda i tindrà validesa jurídica d’aquí a un mes, perquè abans l’ha de ratificar la Junta General d’Accionistes.

L’operació que ha permès a Joaquim Vidal adquirir el 64% de les accions del diari s’ha tancat aquesta tarda. El nou accionista majoritari i l’anterior, l’empresari carni Joan Bosch, han signat un preacord que, a la pràctica, suposa que ‘El Punt Avui’ canviï de mans.

Segons els treballadors, l’operació s’ha segellat pel preu simbòlic d’un euro, tot i que la direcció només avança que la venda s’ha portat a terme pel “valor del passiu”. El preacord, però, no tindrà validesa jurídica fins d’aquí a trenta dies, perquè l’ha de ratificar la Junta General d’Accionistes del diari.

L’operació també permetria que el vicepresident del diari, Joan Vall Clara, tornés a agafar les regnes de la direcció general.

El nou accionista majoritari d’El Punt Avui’ ja té experiència en propietat de mitjans de comunicació. De fet, des de l’abril del 2006 ostenta el 78% de les accions de Televisió de Girona. Aleshores, va comprar el paquet d’accions al grup Antena Local.

A més, Produccions Digitals TV -la productora de TVGirona- també es va encarregar el 2009 de la gestió i els continguts propis de Canal Nord, la televisió privada de l’Alt Empordà. Tot i que es va aconseguir augmentar l’audiència de 1.000 a 1.600 espectadors en dos anys, el canal, que ja acumulava pèrdues de feia anys, no va poder remuntar i va deixar d’emetre a finals de desembre de l’any passat.

Conegut dins els cercles empresarials i polítics

Vidal, però, també és conegut dins el món empresarial, esportiu, cultural i polític gironí per la seva trajectòria. Propietari de la cadena de supermercats Valvi, Joaquim Vidal va néixer a Sant Gregori (Gironès) el 1947. Va ser el president que va portar el Club Bàsquet Girona a l’ACB la temporada 87/88 i va ocupar el càrrec fins el 2000. La seva cadena de supermercats va ser un dels patrocinadors històrics de l’equip. Vidal va patrocinar el bàsquet gironí durant una dècada, fins que la temporada 97/98 l’equip va deixar de dir-se Valvi Girona i va passar a denominar-se Gavis.

En matèria cultural, l’any 2004 va crear la Fundació Valvi, i tres anys més tard va escriure el llibre ‘Una mirada en el temps’, editat per l’editorial Curbet.

Dins el terreny polític, va ser alcalde de Sant Gregori des del 1983 i fins al 1995. Militant de CiU, Vidal també va ser senador per a la província de Girona a les eleccions generals del 1996.

Després d’un ERO

Joaquim Vidal s’ha convertit en el màxim accionista d’El Punt Avui poc temps després que el rotatiu hagi aplicat un ERO a les seves plantilles de Girona i Barcelona, que ha afectat 49 persones. D’aquestes, 41 pertanyien al Grup Hermes, editor de l’edició per a les comarques gironines, i les vuit restants, a la Corporació Catalana de Comunicació (CCC), responsable de l’edició nacional de la capçalera.

‘El Punt Avui’ és un dels diaris catalans que s’ha vist perjudicat per la crisi econòmica. El rotatiu, nascut a les comarques gironines el febrer del 1979, va fer una forta aposta a partir dels anys 90 per expandir-se arreu del territori català. Entre altres, va obrir una desena d’edicions territorials, entre les quals Maresme, Barcelona, Camp de Tarragona i el Vallès Occidental.

El novembre del 2009, el Grup Hermes va adquirir el diari ‘Avui’ amb la compra del 100% de les accions. Dos anys més tard, el 31 de juliol del 2011, les dues capçaleres es van fusionar sota el nom d’El Punt Avui.

Aquesta operació va anar acompanyada també del tancament de les diferents edicions territorials, excepte la de les comarques gironines. Actualment, el diari surt al carrer amb dues edicions (la de les comarques gironines i la nacional).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any