La Societat Coral el Micalet manté encesa la flama de la llengua catalana

  • La institució esdevé la nova seu permanent de la flama, la primera al País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La flama de la llengua catalana disposa de seu permanent a València. La Societat Coral el Micalet custodia des d’ahir la flama coincidint amb el 80è aniversari de les Normes de Castelló (1932), que segellaven el reconeixement al País Valencià d’una normativa unificada per a la llengua. El president de la Societat Coral el Micalet, Tonetxo Pardiñas, ha remarcat la importància d’esdevenir seu per a la flama tot indicant que València ‘ha de mantenir la flama i si no és fa de manera oficial ho farà la societat civil’. Pardiñas ha afegit que la idea és ‘visibilitzar de manera permanent els símbols que ens intenten amagar” i recordar “el que hem de fer si ens volem mantenir com a poble’.

‘Que tot el que entre se li recorde, encara que siga amb una flameta i uns versos d’Estellés, Enric Valor i Joan Fuster, el que som i el que hem de fer per mantindre’ns com a poble’, d’aquesta manera resumeix el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardiñas, el que representa el manteniment de la llàntia amb la flama de la llengua catalana. La institució esdevé la primera seu permanent de la flama al País Valencià.

Pardiñas ha explicat que el Micalet va tenir la iniciativa d’acollir la flama amb la idea de ‘visibilitzar de manera permanent els símbols que ens estan intentant amagar’. El president de l’entitat ha al·ludit en aquest sentit a la unitat de la llengua catalana, ‘tot i que la ciència està de part nostra i la unitat de la llengua no la qüestiona cap filòleg que vullga conservar el prestigi’, ha dit.

En relació amb la importància que la flama estigui a València, Tonetxo Pardiñas ha dit que ‘el cap i casal hauria de mantindre la flama com a capital del País Valencià que és, si l’oficialitat no la manté la mantindrà la societat civil, eixa és la idea’.

El president de la SC el Micalet ha recordat que la institució ‘fa molts anys que treballa per la llengua i pels nostres drets nacionals’ i que aquest acte s’emmarca en un període d’obertura de l’entitat ‘cap a la societat valenciana i tot el país’.

La flama va arribar primer al Centre Excursionista de València (CEV) on, després dels parlaments del president del CEV i del president del Centre Excursionista de Castelló, es va celebrar la conferència ‘L’excursionisme davant el país: la cultura i el paisatge’, a càrrec del delegat de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a Castelló, Vicent Pitarch.

Posteriorment, la flama va ser traslladada pels carrers de la ciutat fins a la seu de la Societat Coral el Micalet, acompanyada de les Colles de Dolçainers i Tabaleters del Micalet i d’Estrella Roja de Benimaclet. Flanquejant la Flama van anar representants dels Miquelets del Regne de València.

En arribar a la Societat Coral, la flama va ser rebuda pel seu president i pel president del Centre Excursionista de Castelló. A continuació es va fer una lectura de poemes de Vicent Andrés i Estellés, a càrrec de Pilar Almeria amb acompanyament musical d’Elisa Aparicio.

En acabar, es va encendre la llàntia amb la flama, què restarà en exposició permanent. En l’acte es va estrenar una peça de dolçaina titulada ‘Del Canigó al Micalet’, idea original de Ferran Navarro i amb arranjaments d’Adrià Gil.

Avui, la flama seguirà el seu viatge per la geografia del país per tal d’acabar el recorregut a la basílica de Montserrat .

La festa de la Flama

La Festa de la Flama de la Llengua va ser instituïda el 1968 pel moviment excursionista català, molt compromès amb la defensa de la llengua, i en homenatge al lingüista i també excursionista Pompeu Fabra. Des d’aleshores han passat 43 anys, comptant l’actual edició, sempre, al voltant de la data del 20 de febrer, i commemorant el naixement de Fabra es recupera la festa amb la Renovació de la Flama de la Llengua.

Enguany, el Centre Excursionista de Castelló és l’encarregat d’organitzar la festa, a petició de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), esdeveniment que va començar el 29 de gener amb l’encesa i l’arreplegada de la flama a Prada de Conflent, davant la tomba de Pompeu Fabra. L’ itinerari durà la flama de nord a sud dels Països Catalans per concloure a la basílica de Montserrat el 19 de febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any