Rajoy, sota sospita per haver falsejat el dèficit del 2011

  • Olli Rehn nega que tingui previst de multar el govern espanyol, però no desmenteix els rumors sobre la manipulació de les dades del dèfiict

VilaWeb
Redacció
14.02.2012 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president de la Comissió Europea i responsable d’Afers Econòmics, Olli Rehn, ha negat que tingui previst de multar l’estat espanyol per no adoptar prou mesures per a corregir l’excessiu dèficit, tal com afirmava l’agència Reuters. ‘Les informacions són incorrectes i enganyoses’, ha dit Rehn, que no ha esvaït la sospita que, segons fonts comunitàries citades per la mateixa agència, Rajoy va inflar el dèficit real del 2011.

En efecte, Reuters ha informat que la Comissió Europea sospita que el govern de Rajoy va inflar les dades del dèficit del 2011, que fixa en un 8%, per a millorar el balanç de reducció del dèficit d’enguany i fer que l’objectiu, del 4,4%, sigui més assequible. Fonts comunitàries citades per l’agència de notícies pensen que Rajoy podria endarrerir l’adopció de mesures dràstiques d’austeritat fins al mes de maig, per evitar que perjudiqués el PP en les eleccions andaluses.

El govern espanyol ha negat que les dades manipulessin la realitat, i l’oposició ha demanat explicacions.

Olli Rehn ha evitat de respondre directament sobre aquestes informacions que apunten que el govern espanyol va inflar la xifra del dèficit, i s’ha limitat a dir: ‘A final de l’any passat, el nou govern espanyol va identificar un desviament significatiu en el dèficit públic, però al mateix temps va adoptar accions ràpides per a limitar la desviació mitjançant mesures fiscals’.

El govern de Rajoy va fer públic durant els primers dies de ser en funcions que el dèficit del 2011 era del voltant del 8%, dos punts per sobre del 6% previst, i fins i tot hi diversos ministres van parlar de dades diferents sobre aquest increment del dèficit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any