Artur Mas aplaudeix la reforma laboral

  • Els sindicats convoquen manifestacions en contra

VilaWeb
Redacció
11.02.2012 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aplaudit avui la reforma laboral (pdf) del govern espanyol i ha dit que ‘s’havia de fer, seriosament i amb profunditat’. Mas considera que la reforma és força positiva, si bé ha afegit que vol esperar a veure’n la lletra petita, i que ‘ens homologarà més amb Europa’. En aquest sentit, s’ha mostrat contrari a les crítiques dels sindicats i els ha dit que haurien de deixar de banda ‘clixés ideològics’ i col·laborar-hi.

Però els sindicats majoritaris ja han anunciat una convocatòria de mobilitzacions per protestar contra la reforma laboral i han fixat el 19 de febrer com a jornada de manifestacions. ‘La reforma és una intervenció radical en les relacions laborals’, ha denunciat el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, en una conferència amb el seu homòleg d’UGT, Cándido Méndez. Ara per ara, no es plantegen de convocar cap vaga general perquè diuen que volen donar al govern espanyol ‘una oportunitat per a corregir la reforma’.

El secretari general d’UGT ha dit que el govern espanyol havia establert l’acomiadament únic com a resposta a la crisi econòmica i que la tendència serà que tots els acomiadaments es redueixin als 20 dies per any treballat.

Méndez considera que permetre a les empreses d’aplicar un acomiadament procedent quan acumulen una caiguda de les vendes de tres trimestres és ‘letal’ per al mercat laboral i retalla de manera notable el control per part dels jutges, ja que elimina la càrrega de la prova, de manera que a partir d’ara serà el treballador qui hagi de demostrar la improcedència.

Per a Méndez, l’etapa següent a les mobilitzacions serà una negociació. D’aquesta manera, mostra la predisposció dels dos sindicats a la cita de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, per presentar-los dilluns la reforma laboral.

Toxo també ha demanat a la ministra que obri un procés formal per poder modificar la reforma durant la tramitació com a projecte de llei al congrés espanyol. ‘És un camí en què s’han de recórrer diverses etapes’, ha dit Méndez.

Pel que fa al CCOO i UGT a Catalunya, els seus secretaris generals han dit que no descartaran una vaga general ‘si el govern no corregeix els aspectes negatius de la reforma laboral’. Tant Joan Carles Gallego com Josep Maria Álvarez han qualificat la reforma d’aberrant, inútil i plena de despropòsits’ i han alertat que afavorirà la destrucció de llocs de treball i abaratirà el cos dels acomiadaments.

L’anunci de la reforma ja ha estat contestada per la majoria de partits, sindicats i patronals, en la major part dels casos, negativament.

Les empreses podran reduir els salaris per raons tècniques

El govern espanyol va aprovar ahir l’agressiva’ reforma laboral, en paraules caçades al ministre De Guindos. Es rebaixarà la indemnització de 45 dies per any treballat a 33, amb un màxim de 24 mensualitats. La indemnització procedent serà de 20 dies per any treballat i amb un màxim d’un any de salari.

D’acord amb el decret-llei publicat avui al BOE, la direcció d’una empresa podrà abaixar salaris i jornades, suspendre contractes i canviar les funcions dels treballadors, si hi ha raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

Es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys

La ministra de Treball, Fátima Báñez, també va anunciar ahir que des de l’any que ve es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys.

A més, el govern espanyol introduirà un nou contracte indefinit per als emprenedors, amb una bonificació de 3.000 euros a les empreses de menys de 50 treballadors que contractin el primer treballador menor de 30 anys i desocupat. El treballador contractat podrà cobrar el 25% per la prestació per desocupació i l’empresari podrà deduir-ne en el termini d’un any el 50% del total que al treballador li quedi per percebre.

Dret a la formació dels treballadors

Una altra novetat de la reforma és la creació del dret a la formació dels treballadors, com ja va avançar dimarts la ministra en la seva compareixença al congrés espanyol. ‘La formació professional ha de servir per aconseguir feina’, va sentenciar Báñez, que ha explicat que es crearà un compte de formació, com un compte de la Seguretat Social, que anirà vinculada a la vida laboral del treballador, que tindrà dret a 20 hores anuals de formació pagades per l’empresari. ‘La transparència, la lliure concurrència i l’avaluació de resultats’ seran els principis per la nova formació professional i els centres que la imparteixin, va indicar la ministra.

Moderació salarial i prioritat dels convenis d’empresa

Báñez va explicar que la reforma laboral pretén ‘modernitzar els mecanismes de la negociació col·lectiva’. Així, el govern espanyol portarà a la llei l’acord de moderació salarial i la prioritat del conveni d’empresa al sectorial, així com la suspensió dels acords en cas de crisi, tal com van pactar els agents socials en el ‘Segon Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2012, 2013 i 2014’.

La reforma laboral es tramitarà com a llei per ‘cercar el màxim consens’, segons va dir la portaveu del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría. Un cop aprovat al consell de ministres, el text de la reforma serà enviat al congrés per la seva convalidació i, tot seguit, es votarà la seva tramitació com a projecte de llei. El govern espanyol reunirà dilluns la patronal i els sindicats per explicar-los la proposta.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any