Volem TV3. I Canal 9?

VilaWeb
VilaWeb
Víctor Vanyó
11.02.2012 - 13:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tancament de TV3 al País Valencià és un exemple més de la política espanyolista del PPCV. Un atac a la cultura catalana amb què va acabar d’un tir amb dos objectius. D’una banda tancà TV3, una televisió que a Camps li molestava molt i, d’altra banda, posava en perill la continuïtat d’ACPV (gens partidària del règim popular) amb unes multes sobre-dimensionades i injustes. La indignació de molts valencianes i valencians era patent i vam anar a concentracions, rebentàrem el twitter amb el hastag #sensesenyal, ens manifestàrem, etc.

A dia de hui, amb l’Alberto Fabra (sí, aquell que estava a favor de les emissions de TV3) hauria d’estar ja (quasi) solucionat. Total, que el proper dissabte hi ha Castelló una Manifestació en favor de TV3 i la mobilització popular segueix en peu. Una d’aquestes està posant-se prou de moda i és, quan hi ha una càmara de Canal 9, es posen a cridar i posar cartells de ‘Volem tv3’. Unes accions que si ixen en antena són vistes com un triomf contra la censura total dels alts càrrecs de RTVV. Quan veus o escoltes això, hi ha un somriure. Tot i això, a mi hi ha certes preguntes que em vénen al cap al voltant d’aquest tema.

Què passa amb els treballadors i treballadores de RTVV? Ells no tenen la culpa de la censura i la mala gestió que té la RTVV. A més, amb accions així se’ls dificulta el treball. Igual que el ‘Volem TV3’ quan se’ls xiula o increpa per la manipulació informativa, no pensem que ells no són els culpables. Ho són els alts dirigents que balafien contractant tertulians o presentadors addictes al règim. S’ha de denunciar la censura i la mala gestió, però no crec que siga la solució increpar i dificultar la faena dels treballadors i treballadores. Ja tenen prou amb el que se’ls ve damunt.

Per què ens seguim mobilitzant sols per TV3? És important poder veure totes les televisions del nostre àmbit lingüístic, ja siga TV3 o IB3. Ara, no sols televisions, sinó tot tipus de mitjans de comunicació com premsa escrita o ràdios. Ara bé, després del tancament de les seves emissions,  TV3 ha fet alguna acció o ha mostrat algun malestar? S’han mullat perquè al País Valencià es torne a veure? O han intentat ajudar ACPV a pagar les multes o els han fet algun reconeixement pel que han fet per TV3? La seua actuació crec que ha estat poc més que escassa, almenys pel que conec.

Cal mobilitzar-se per veure, escoltar i llegir mitjans de comunicació en la nostra llengua, sempre hi seré a favor, però què passa amb Canal 9? No ens mobilitzarem per una televisió pública, de qualitat i en valencià? Hem de lluitar per aconseguir que la nostra televisió i ràdio siguen fonamentals per a tothom a l’hora d’informar-se però també a l’hora del temps d’oci. Programes com Trau la Llengua o l’Alqueria Blanca, líders d’audiència i en valencià, són un exemple que a casa nostra es fan programes de qualitat i no tot és censura ni manipulació. A més, a banda de posicionar-se a favor de d’una RTVV pública, hem de mostrar la nostra solidaritat amb els treballadors i treballadores. Com haureu llegit, van a fer un ERE amb què despatxaran milers de professionals per la mala gestió que han fet els alts directius. El 28 de gener passar es va signar la “Declaració de Burjassot” on es feia una aposta per recuperar RTVV de la fallida econòmica, de la mala gestió i de la manipulació. Dissabte que ve anem a Castelló, però anem posant una data per a mobilizar-nos per Canal 9, que també és nostra i ens l’estan matant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any