Les protestes a Romania forcen la dimissió del primer ministre

  • Emil Boc plega després de setmanes de manifestacions i de revolta al carrer contra les retallades

VilaWeb
Redacció
06.02.2012 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre romanès, Emil Boc, ha presentat avui la dimissió, després d’unes quantes setmanes de protestes i de manifestacions al carrer contra la política de retallades que havia dut a terme els seu govern de centre-dreta. ‘Ha arribat el moment de les decisions polítiques importants, i des d’aquest punt de vista, he pres la decisió de renunciar al mandat en el govern’, ha declarat Boc a l’acabament de la reunió de l’executiu. Ha explicat que prenia la decisió per a resoldre l’actual situació política i social del país. L’oposició havia demanat amb insistència l’avançament de les eleccions.

Boc ja va cessar fa tan sols tres setmanes el seu ministre d’Afers Estrangers, Teodor Baconschi, per causa de les protestes al carrer. Baconschi s’havia referit de manera despectiva als manifestants, que des de començament del mes de gener s’havien anat aplegant a la Piata Universitatii de Bucarest, un indret amb un gran valor simbòlic perquè és on va començar la revolució del 1989 que va suposar la caiguda del règim de Nicolae Ceausescu.

Milers de manifestants hi han protestat aquestes últimes setmanes per les mesures d’austeritat aprovades pel govern, entre les quals hi ha la reducció del 25% del salari dels funcionaris, un augment de l’IVA del 19% al 24%, i per protestar contra la baixa qualitat de vida i per la corrupció entre la classe política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any